Ілюстрація REUTERS

Найбільше сільськогосподарської техніки в грошовому вираженні Україна імпортує з Німеччини та США.

Читайте такожКабмін повністю зберіг держпідтримку аграріїв після змін у бюджеті

Про це повідомляє прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на доктора економічних наук Олександра Захарчука.

Відео дня

За його словами, загальний обсяг імпорту агротехніки у 2019 році становив 769,2 мільйона доларів, що значно менше за рекордні 2008 і 2017 роки, коли Україна закупила техніки на 1,34 мільярда і 1,14 мільярда доларів відповідно.

"Ці показники свідчать про низьку купівельну спроможність сільськогосподарських товаровиробників, особливо малих і середніх розмірів. Разом з тим, в Україну все впевненіше заходять провідні країни-виробники тракторів та іншої сільськогосподарської техніки: США, Китай, Великобританія, а також країни Євросоюзу – Німеччина, Франція і Нідерланди. Також помітне місце в забезпеченні технікою займають Польща і Білорусь", - наводяться в повідомленні слова експерта.

Зокрема, у 2019 році обсяги поставок нової та вживаної техніки з Німеччини склали 243,4 мільйона доларів - понад 30% від загального імпорту агротехніки.

Друге місце серед експортерів техніки для сільського господарства в Україну займають США - близько 160 мільйонів доларів за підсумками минулого року (20,6%).

На третьому місці опинилася Польща, у якій минулого року українські аграрії закупили техніки на 80,3 мільйона доларів (10,4%).

Однакові частки – по 9% – у вітчизняному імпорті агротехніки мають Нідерланди (майже 70 мільйонів доларів) і Китай (69 мільйонів доларів). Поставки сільськогосподарських машин і обладнання з Франції становили у 2019 році 58 мільйонів доларів (7,5%), з Білорусі – майже 50 мільйонів доларів (6,5%).

Водночас експерт зазначає, що посилення позицій закордонних країн на українському ринку агротехніки може бути загрозою для національної економіки – в останні роки залежність українських аграріїв від імпортованої техніки сягала від 80 до 90%.

"У разі припинення імпорту техніки або його обмеження, ймовірність чого підвищується із введенням заходів з протидії коронавірусу COVID-19, закордонна техніка не зможе задовольнити потреби вітчизняного агросектору, що призведе до скорочення обсягів сільськогосподарського виробництва", - підсумував Захарчук.

Як повідомляв УНІАН, за даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" минулого року українські аграрії були гірше забезпечені технікою, ніж у 2018 році. Зокрема, у 2019 році Україна імпортувала на 17% менше сільгосптехніки – на близько 770 мільйонів доларів, а техніки українського виробництва було закуплено на 8,4% менше - на суму 8,7 мільярда гривень.

У 2020 році на програму державної підтримки АПК у держбюджеті закладено 4 мільярди гривень. Зокрема, 1 мільярд гривень передбачено на часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки та обладнання. Аграрії зможуть отримувати компенсацію в розмірі 25% від вартості української сільськогосподарської техніки та обладнання у цьому році.