Фото УНИАН

Таку думку висловив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик в інтерв’ю "Главкому", коментуючи впровадження надзвичайного стану в енергетиці.

Політик підкреслив, що коштів, які сплачує населення, повинно вистачати на купівлю вугілля в інших країнах, адже це вже закладено в тарифі. За останні два роки тарифи на послуги ЖКГ зросли більше ніж утричі.

"У квітні 2016 року НКРЕКП встановила при розрахунку ціни електроенергії вартість вугілля за так званою формулою "Роттердам +", що включала ціну у голландському порту Роттердам плюс вартість доставки вугілля в Україну. Метою цього нововведення було отримання коштів для закупівлі вугілля за кордоном і відмови від постачань з тимчасово окупованих територій. Натомість отримана різниця у вартості осіла у кишенях олігархів, а Україна продовжує закуповувати вугілля з тимчасово окупованих територій", - констатував Віталій Скоцик.

Відео дня

Читайте такожФормула "Роттердам+" принесла тепловій генерації України понад 10 мільярдів - експерт

На його думку, уряд, нездатний забезпечити енергетичну безпеку країни, повинен піти у відставку.

"Дійшло вже до того, що прем’єр-міністр відверто шантажує свій народ. Людей поставили перед фактом, що "єдиним засобом" забезпечення тепла у їхніх домівках є вугілля ціною життя українських солдатів. Адже в обмін на вугілля на тимчасово-окуповані території постачаються матеріали подвійного призначення: сталь, будівельні та паливно-мастильні матеріали, які активно використовуються у війні проти України, як і кошти, які отримують терористи в обмін на вугілля", - наголосив лідер Аграрної партії.

Він підкреслив, що план вирішення проблем в енергетиці мусить бути комплексним і в підсумку привести до обґрунтованих тарифів для населення.

"Потрібне прозоре тарифоутворення. Поки що прозорості розрахунків ніхто від Національної комісії регулювання електроенергетики та комунальних послуг не бачив. В енергетичній системі нашої держави досі ніхто не робив енергетичного балансу населених пунктів", - говорить Скоцик.

Щоб надзвичайний стан в енергетиці не тривав вічно, галузь повинна запрацювати прозоро, переконаний він.

"По-перше, ми наполягаємо на прозорості формування тарифів. По-друге, це не може робити комісія, яка не підпорядковується ані Кабміну, ані Верховній Раді. По-третє, треба, щоб регіони мали можливість купувати електроенергію та інші енергоносії там, де вважатимуть за потрібне, і самостійно формувати цінову політику", - підсумував політик.

Нагадаємо, у складі Аграрної партії створено 25 галузевих рад, що об’єднують фахівців, які напрацьовують програми реформ у кожній із галузей – від промисловості до культури. Серед них – Енергетична рада, що фахово оцінює політику влади у сфері енергетики та пропонує оптимальні способи вирішення проблем.