Україні потрібно якомога швидше навести лад в нафтогазовому секторі, щоб привабити інвесторів / фото flickr.com

Якщо запитати міністра енергетики України Степана Кубіва про довгострокові втрати через анексію Криму в 2014 році, він порадить звернути увагу на море.

Міністерство енергетики України нещодавно повідомило, що країна «втратила 80% покладів нафти і газу в Чорному морі, а також значну частину портової інфраструктури» після російської окупації українського півострова. Все це прозвучало на тлі продовження напруги в Азовському морі, де Росія захопила три українські військові судна разом з 24 моряками, пише Forbes.

Москва нахабно поводиться в українських територіальних водах з 2014 року, нагадуючи про те, що Кремль вважає цю акваторію і її запаси енергоносіїв своїм воєнним трофеєм. Хоч Україна і зробила певні зусилля на противагу ревізіоністським мріям Росії, її стратегічна позиція продовжує скорочуватися. Західна військова підтримка виявилася недостатньою, а економічні санкції проти агресора – неадекватним засобом стримування.

Відео дня

Читайте такожГройсман розповів, як Україна протягом 5 років може відмовитися від імпорту газу

В руках України є важливий важіль впливу у формі її ключової ролі в транзиті російського газу на Захід. Але і цей інструмент вислизає через побудову трубопроводу «Північний потік-2», за допомогою якого Москва хоче зміцнити свою хватку на енергетичному ринку Європи. Проект отримав схвалення Парижа і Берліна. Його запуск запланований на грудень 2019 року. Морський трубопровід в обхід української території позбавить Київ трьох мільярдів доларів щорічних доходів від транзиту, що дорівнює майже 3% українського ВВП.

Ситуація погіршується ще й тим, що український нафтовий і газовий сектор отруєний корупцією, бюрократизмом і державною монополією. Через це Києва важко привабити зовнішні інвестиції для своїх енергетичних ресурсів, лишаючи країну в дедалі більш небезпечному економічному становищі. Втрата покладів енергоносіїв у Чорному морі стала головною невдачею. Будь-які юридичні спроби добитися компенсації за нафтові і газові активи після анексії Криму затягнуться на багато років. Та й добитися від зловісної ядерної держави виплат буде не так вже й просто.

Читайте також"Укргазвидобування" відновило роботу двох свердловин

Видання зауважує, що, без сумніву, запаси енергоносіїв Чорного моря будуть добуті і оброблені. Питання лише в тому, хто це зробить. Законним бенефіціаром кримської прибережної нафти і газу повинен стати український народ. У Кремля ж інший погляд на ситуацію. За межами чорноморських покладів, Україна не може сподіватися на розвиток внутрішнього енергетичного сектору без наведення порядку в регуляторній системі і законодавстві.

Також Києву потрібна ефективна стратегія зупинки повзучої анексії Росії. Розірвана війною країна, в якій домінують корумповані державні монополії, не привабить приватних інвесторів з-за кордону.