Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» подала скаргу до Європейської комісії на антиконкурентні дії російської компанії «Газпром».

Читайте такожУ "Нафтогазі" заявили про початок переговорів Росії з Україною щодо транзиту газу

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Відео дня

«Щойно ми відкрили новий фронт у протистоянні з «Газпромом» - подали скаргу до Європейської комісії на антиконкурентні дії «Газпрому», - написав він.

За його словами, в скарзі докладно аналізується, як завдяки «Північному потоку-2», блокуванню віртуального реверсу, контролю над компаніями на європейському ринку газу «Газпром» зловживає своїм домінуючим становищем і обмежує конкуренцію. Також обґрунтовується право «Нафтогазу» подати цю скаргу (хоч компанія не з Європейського Союзу) і пропонуються конкретні механізми вирішення зазначених у скарзі проблем.

«Ця скарга була підготовлена спільно з провідними європейськими експертами і юристами», - зазначив Вітренко.

Він повідомив, що, якщо вдасться зупинити ці антиконкурентні дії «Газпрому», для України будуть збережені доходи від транзиту газу. За його словами, відсутність транзиту газу означатиме втрату 4% ВВП і економічний спад вже в 2020 році.

«Також ми зможемо домогтися того, щоб імпортований газ в Україну коштував дешевше. Це буде можливим завдяки тому, що потужності української ГТС для транзиту газу зможуть використовувати європейські покупці газу у «Газпрому», які його одержуватимуть на східному кордоні України, а також незалежні від «Газпрому» компанії, які видобувають газ у РФ або купують його в Середній Азії», - зазначив виконавчий директор «Нафтогазу».

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2015 року Єврокомісія направила «Газпрому» повідомлення про претензії. У цьому документі було викладено попереднє бачення Єврокомісії, згідно з яким компанія порушила антимонопольні правила ЄС.

Європейська комісія провела розслідування присутності російського газового монополіста «Газпром» на ринках природного газу Центральної та Східної Європи, виявила ряд передумов для порушень антимонопольного права і в травні 2018 року зобов'язала «Газпром» забезпечити конкурентну ціну для споживачів згаданого регіону і усунути обмеження на продаж газу. Тоді Комісія зазначила, що таке порушення може спричинити штрафні санкції в розмірі до 10% від світового обороту компанії.