фото Л. Кучер

Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» на 70% реалізувала заплановані заходи Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (КЗППБ) енергоблоків АЕС, розрахованої до 2023 року, що дозволить значно знизити ймовірність аварії і тим самим збільшити безпеку роботи атомних блоків. Під цю програму НАЕК «Енергоатом» залучив кредит ЄБРР і "Євроатому" в розмірі 600 млн євро.

Про це під час брифінгу повідомив керівник групи управління проектом КЗППБ Геннадій Сазонов.

«З 1295 заходів на сьогодні виконано 897, це більш ніж на сто заходів більше, ніж роком раніше в цей же час. Ще близько 50 планується виконати до кінця цього року», - сказав він, відповідаючи на запитання УНІАН.

Відео дня

Сазонов зазначив, що компанія повністю виконує вимоги ЄБРР, за правилами якого проводяться всі закупівлі обладнання за кредитні кошти. При цьому він підкреслив, що рівень локалізації перевищує 50%.

«Можу сказати, що українські підприємства успішно беруть участь у реалізації заходів. З 70 контрактів (за кредитними коштами – УНІАН), більше половини – це українські постачальники», - сказав він. При цьому він повідомив, що обладнання, яке розробляють і постачають українські підприємства, відноситься до наукомісткого високотехнологічного сегмента. За його словами, це системи контролю і керування АЕС, електротехнічне обладнання.

«Хочу зазначити, що найбільша кількість обладнання на станції – це електротехнічне. За рахунок власних і кредитних коштів європейських партнерів «Енергоатом» оновив парк обладнання на всіх 15 енергоблоках», - повідомив журналістам керівник проекту.

У свою чергу, експерт з екологічних та соціальних питань групи управління проектом КЗППБ Людвіг Литвинський відзначив зростання якісного показника виконання програми КЗППБ.

«Характеристикою безпеки енергоблоків на АЕС є два інтегральні показники: частота пошкодження активної зони і частота граничного аварійного викиду. На момент, коли ми починали ці заходи, на всіх без винятку блоках ми були гірші нормативних значень. Те, що ми маємо на сьогодні по всіх енергоблокам, на яких заходи в досить великому обсязі реалізовані, - ми перебуваємо або близько, або нижче показника, до якого потрібно прагнути. Це навіть не передбачено нормативними документами. Це на порядок краще, ніж жорсткі вимоги нормативних документів. Це стосується і показника ймовірнісної частоти пошкодження активної зони, і ймовірнісної частоти граничного аварійного викиду», - сказав він.

При цьому Литвинський зазначив, що в ході реалізації програми вже можна відстежити підвищення експлуатаційної надійності енергоблоків.

«На початок програми було 20-30 порушень в роботі енергоблоків на рік. Сьогодні ж цей показник на рівні 10-20 порушень на рік», - повідомив він.

Литвинський підкреслив, що програму з підвищення безпеки роботи атомних блоків «Енергоатом» почав ще в 2010 році, але до 2015 року, коли «Енергоатом» отримав доступ до кредитних коштів ЄБРР і «Євроатому», всі заходи проводилися тільки за рахунок власних коштів компанії.

Довідка УНІАН. Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків українських АЕС була затверджена постановою Кабінету міністрів наприкінці 2011 року. Ця програма фінансується за рахунок «Енергоатому» (800 млн євро), ЄБРР (300 млн євро) і Європейського співтовариства з атомної енергії, Euratom (також 300 млн євро). Метою реалізації КЗППБ є підвищення рівня безпеки всіх енергоблоків АЕС, заміна обладнання, важливого для безпеки, яке відпрацювало свій ресурс, на сучасне, а також впровадження заходів для попередження аварій, аналогічних аварії на АЕС "Фукусіма-1" (Японія).

Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни. За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна займає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР. В Україні діє 4 атомних електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою в Європі.