НАЕК «Енергоатом» отримав дозвіл на промислову експлуатацію палива виробництва компанії Westinghouse на третьому енергоблоці Южно-Української АЕС. Відповідний документ було підписано Державною інспекцією ядерного регулювання України за результатами дослідної експлуатації, що проводилася на енергоблоці №3. Дослідна експлуатація продемонструвала безпечну, надійну та ефективну роботу палива Westinghouse.

Як підкреслила виконавчий директор з ядерної та радіаційної безпеки і науково-технічної підтримки Енергоатома Наталя Шумкова, цій події передувала складна багаторічна робота українських, американських та шведських фахівців. «Хочу висловити особливу подяку Державній інспекції ядерного регулювання України, Державному науково-технічному центру з ядерної та радіаційної безпеки, колективу Южно-Української АЕС. Саме завдяки їх злагодженій та наполегливій роботі нам вдалося завершити процес ліцензування і перейти з дослідно-промислової до промислової експлуатації палива Westinghouse», – відзначила Наталя Шумкова.

У свою чергу генеральний директор ЮУАЕС Володимир Лісніченко відзначив: «Ми пишаємось, що Южно-Українська станція, яка експлуатує паливні збірки Westinghouse впродовж 13 років, стала першою у дуже важливому для енергетичної безпеки держави проекті».

Відео дня

Як відомо, третій «мільйонник» Южно-Української АЕС став першим енергоблоком в Україні, який з липня 2018 року працював виключно на паливі компанії Westinghouse. Зауважень у процесі експлуатації не було.

Нагадаємо, що ще у 2000 році було підписано українсько-американську міжурядову угоду, згідно з якою розпочалася реалізація проекту кваліфікації ядерного палива для України. У 2005 році в активну зону енергоблока №3 ЮУ АЕС було вперше завантажено 6 дослідних (пілотних) тепловиділяючих збірок виробництва Westinghouse (ТВЗ-W). У 2010 році було дозавантажено ще 42 касети Westinghouse. Переходячи від проекту кваліфікації до комерційних поставок ядерного палива від альтернативного постачальника, було підписано контракт №1 між НАЕК «Енергоатом» і Westinghouse Electric Sweden, що передбачав постачання ядерного палива для трьох вітчизняних енергоблоків щорічно впродовж чотирьох років. Для його експлуатації було визначено енергоблоки №2 і №3 Южно-Української, а також енергоблок №5 Запорізької АЕС.У рамках розширення контракту №1 ще на три енергоблоки, паливо Westinghouse у 2017 році було завантажене до четвертого, першого та третього запорізьких блоків.

На сьогодні у складі активних зон шести енергоблоків ЮУАЕС та ЗАЕС експлуатуються 746 ТВЗ виробництва компанії Westinghouse: ЮУАЕС-3 та ЗАЕС-5 – по 163 тепловиділяючі збірки, ЮУАЕС-2 та ЗАЕС-1 – 126 збірок, ЗАЕС-3 та ЗАЕС-4 – по 84