Фото УНІАН

Про це повідомляє прес-служба державної компанії - оператора газотранспортної системи «Укртрансгаз».

Відео дня

Читайте такожУ російському "Газпромі" заявили про ризики поставок газу до Європи через Польщу

«Добовий обсяг транзиту газу до Європи перевищив рівень 300 млн куб. м, така тенденція простежується два дні поспіль, і є рекордним значенням за останні кілька років», - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що Україна продовжує своєчасно і в повному обсязі виконувати заявки на транзит.

«За оперативною інформацією центрального диспетчерського департаменту, з 1 по 24 січня через українську газотранспортну систему для європейських споживачів було транспортовано 6,525 млрд куб. м «блакитного» палива, при цьому обсяг поставок транзитного газу з території РФ становив 6,522 млрд куб. м», - сказано в повідомленні.

Читайте такожГолова "Нафтогазу" розповів, як Україні зберегти статус транзитної країни

Також у прес-службі повідомили, що російська компанія – монополіст з експорту газу до Європи «Газпром» не витримує рівень тиску газу на східному кордоні України, який передбачений умовами транзитного контракту.

«Газпром» не витримує контрактного тиску на російській прикордонній ГВС (газовимірювальна станція – УНІАН) «Суджа», де станом на 6 ранку за київським часом тиск у бік України становив 58,8 атмосфери, що на 2% нижче за контрактні умови», - додали в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, транзит природного газу через українську газотранспортну систему в 2016 році зріс на 23% порівняно з 2015 роком – до 82,2 млрд куб. м. 

Згідно з транзитним контрактом між Україною і Росією, «Газпром» зобов'язаний щороку прокачувати через територію України не менш як 110 млрд кубометрів природного газу. Порушення цієї норми Київ і Москва заперечують в Арбітражному суді Стокгольма. Рішення суддів може бути винесено в першій половині поточного року.

За даними «Укртрансгазу», з 30 днів листопада контрактний тиск на газовимірювальній станції «Писарівка» витримувався лише 12 днів, а на станції «Суджа» він стабільно було нижчим за контрактні умови. Надалі «Газпром» також продовжував порушувати умови контракту в частині дотримання вимог щодо рівня тиску газу на вході в газотранспортну систему на східному кордоні України.