Після нещодавнього візиту гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі на Запорізьку АЕС він повідомив, що має намір відвідати Росію, зокрема Москву. 5 квітня відбулася його зустріч із російською делегацією, зокрема гендиректором "Росатому", у Калінінграді.

Офіційну заяву за підсумками цієї зустрічі МАГАТЕ на сайті організації ще не опублікувала, проте у своєму Twitter Гроссі написав: "У Калінінграді я зустрівся з чиновниками кількох російських відомств. Продовжую свої зусилля щодо захисту Запорізької атомної електростанції". При цьому Гроссі не став оцінювати "роботу" російських відомств на ЗАЕС.

Україна неодноразово наполягала, щоб у складі місії МАГАТЕ були військові експерти ООН. Оскільки тільки вони мають мандат і право фіксувати, що летить в АЕС, звідки летить і куди прилетіло

Відео дня

На жаль, такі зустрічі російська сторона використовує у своїх інтересах. А ідеї Гроссі, спрямовані на безпеку ЗАЕС – нежиттєздатні. Він уже зрозумів, що створення зони безпеки навколо ЗАЕС стосується визначення безпечної території, і це глухий кут. Після цього він запропонував ще більш нежиттєздатну концепцію: уникати дій, які можуть нести небезпеку станції. Ця концепція МАГАТЕ має ще менше шансів, ніж попередня. Особливо якщо врахувати, що останній обстріл ЗАЕС російськими військовими відбувся 9 березня, після чого вкотре сталася втрата зовнішнього енергопостачання.

Чи це фіксують фахівці МАГАТЕ? Тут дуже важливий момент. Україна неодноразово наполягала, щоб у складі місії МАГАТЕ були військові експерти ООН. Оскільки тільки вони мають мандат і право фіксувати, що летить в АЕС, звідки летить і куди прилетіло. Тільки вони можуть таку оцінку. Спеціалісти МАГАТЕ не мають відповідного мандата. Тому не в повноваженнях МАГАТЕ визначати, хто куди стріляв та офіційно про це заявляти. Думаю, що конфіденційне листування з Гроссі на цю тему йде. Але Росія - бреше.

Другий момент – можна призупинити керівництво структурами у секретаріаті МАГАТЕ громадянами РФ

Крім того, важливо зазначити, що на станції спостерігається дефіцит персоналу, і росіяни, які контролюють ЗАЕС, набирають, не зрозумій кого. Ще один момент – на станції постійно перебувають якісь сторонні особи. Росіяни запевняють, що це "спеціалісти радіаційно-хімічних військ", й постійно наголошують, що це якісь спеціалісти, а не військові. Але радіаційно-хімічні війська – це рід військ. Тобто це військові. А росіяни, як завжди, брешуть.

Що реально може зробити МАГАТЕ як структура ООН? Може обмежити права та привілеї Росії у рамках статуту організації (такі пропозиції, до речі, вже озвучувалися). Перше - це не планувати жодних заходів МАГАТЕ в Росії. Чи не запрошувати представників РФ на заходи МАГАТЕ в інших країнах (які проводяться коштом бюджету МАГАТЕ). Це – конкретні кроки.

Другий момент – можна призупинити керівництво структурами у секретаріаті МАГАТЕ громадянами РФ. Наприклад, росіянин Михайло Чудаков досі обіймає посаду заступника генерального директора МАГАТЕ та керівника департаменту ядерної енергії. Також важливо не приймати російських громадян на роботу до секретаріату на нижчі посади, оскільки і там вони намагаються шкодити. Наприклад, валити, завертати українців, які подаються на різні посади у МАГАТЕ. Я знаю кілька таких історій.

Повертаючись до історії з поїздкою гендиректора МАГАТЕ до Росії, я впевнена, що все закінчиться передбачувано. Буде озвучено заяву, що прогресу в переговорах з російською стороною досягнуто, а консультації продовжуватимуться.

Ольга Кошарна, експерт з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки, член "Українського ядерного товариства"