Буславець зібрала ДТЕКівців для вирішення поставок вугілля на "Центренерго" / фото УНІАН

Тимчасово виконуюча обов’язки міністра енергетики Ольга Буславець запросила уповноважених керівників Фонду держмайна, ТОВ "ДТЕК Енерго", ТОВ "ДТЕК Добропіллявугілля" на нараду для розв'язання питання з забезпечення вугіллям вітчизняного виробництва державного ПАТ "Центренерго".

Читайте також"Буславець повинна бути внесена до реєстру корупціонерів": Гео Лерос подав на міністра заяву в НАЗК

Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на відповідне запрошення.

Відео дня

Нарада запланована на 15:00 в понеділок, 6 липня. Місцем проведення вибрана будівля Міненерго на вул. Хрещатик, 30.

Причиною зібрання наради Буславець вказала усний наказ президента Володимира Зеленського "стосовно розв'язання питання вимушеного простою шахтарів "ТОВ "Добропіллявугілля". При цьому, назва останньої фірми в запрошенні вказана зі штучною помилкою, адже згідно ЄДР це підприємство називається "ДТЕК Добропіллявугілля".

Також в запрошенні вказано, що нарада зібрана з метою виконання розпорядження уряду від 17 червня "Про забезпечення паливної збалансованості електроенергетичної галузі України та безпеки постачання електричної енергії". Це розпорядження було ініційовано Міненерго. Ним було зобов’язано теплові станції для виробництва електричної енергії використовувати виключно кам’яне вугілля внутрішнього видобутку.

Це було пов’язане з тим, що раніше "Центренерго" застосовувало для виробництв дешевший газ. Зокрема, за даними ЗМІ, з початку року "Центренерго" почало закуповувати газ у ТОВ "Юнайтед енерджі", в січні-травні фірма поставила 22,5 мільйона кубометрів палива на 103 мільйони гривень.

З 1 квітня компанія ДТЕК вивела у простій (зупинила усі виробничі процеси, крім підтримки життєдіяльності) шахти підприємства, назвавши причиною – "системна криза в енергетичній галузі України". Це збіглося з погіршенням кон’юнктури на ринку електроенергії та припиненням її експорту ДТЕК до Угорщини.  В середині червня з шахтарями ДТЕК зустрілась Буславець.

Наприкінці червня шахтарі Ахметова оголосили страйк в Києві. За даними нардепа Михайла Волинця, до страйку долучилися державні "Селидіввугілля" та "Мирноградвугілля" через заборгованість по зарплатні.

Схожий сценарій страйків ДТЕК використовував у 2015 році для тиску на владу в рамках плану "Фортеця" для захисту бізнесу власника компанії Ріната Ахметова.

В травні "Економічна правда" повідомила про існування нового плану ДТЕК по виведенню з кризи енергетичного бізнесу Ахметова. Видання виявило, що левова частка плану в різних формах вже реалізована, як наприклад перегляд прогнозного балансу зі зменшення виробництва на всіх електростанціях, крім ТЕС та «зеленої» генерації. Тут ДТЕК контролює 90% видобутку енергетичного вугілля, 70% усіх ТЕС та 25% "зеленої" генерації.  В інтерв’ю Буславець заявила, що вона нібито нічого не знає про антикризовий план ДТЕК.

В.о. міністра енергетики Ольга Буславець і до призначення лобіювала рішення на користь ДТЕК Ріната Ахметова. Керівником міністерства її визначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, виходець з "ДТЕК-Західенерего" Ріната Ахметова, що є монопольним виробником електроенергії в Бурштинському енергоострові.

Позаштатним радником Шмигаля з питань енергетики є Ігор Маслов, який тривалий час займав керівні посади в компаніях Ахметова: у 2003-2005 роках працював у ТОВ "Сервіс-Інвест" (зараз "ДТЕК Високовольтні мережі"), потім, з 2005 по 2007 – у корпорації ДТЕК, з 2012 по 2017 роки Маслов був директором з дистрибуції та збуту електроенергiї ТОВ "ДТЕК", у 2017-2019 роках – керівником офісу зі стратегічних проєктів "ДТЕК Енерго", у 2014-2019 роках – виконував обов’язки генерального директора ПАТ "ДТЕК Крименерго". Також Маслов працював у наглядових радах "ДТЕК Донецькобленерго", "ДТЕК ПЕМ – Енерговугілля", "Київенерго".

фото nashigroshi.org