У НКРЕКП розраховують, що рішення призведе до реконструкції мереж / фото 5.ua

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила тарифи на послуги з розподілу електроенергії із застосуванням стимулюючого регулювання для «Тернопільобленерго», «Рівнеобленерго», «Кіровоградобленерго» на 2021 рік.

Відповідні рішення були прийняті на черговому засіданні регулятора.

Читайте такожНацкомісія спростила процедуру підключення до електромереж

Відео дня

Згідно з повідомленням на сайті регулятора, це рішення, серед іншого, призведе до масштабного будівництва, реконструкції електричних мереж і підстанцій, що сприятиме здешевленню і скороченню терміну приєднання до електричних мереж нових споживачів, а також підвищенню якості послуги з розподілу електроенергії існуючим споживачам і зниження величини витрати електричної енергії в мережах.

Зазначається, що рішення було прийнято з урахуванням затвердженої регулятором нової методики стимулюючого тарифоутворення для операторів систем розподілу, згідно з якою ставка прибутковості на «нову» базу активів - 16,74% і ставка дохідності на «стару» базу активів - 3%, обов'язкове реінвестування в будівництво і модернізацію мереж операторів систем розподілу 50% коштів, які є доходами на «стару» базу активів.

Що таке стимулююче тарифоутворення

Стимулююче тарифоутворення - це механізм тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів (3, 5 або 8 років). Цей метод спрямований на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій (електроенергія, теплова енергія та ін.), і стимулювання ефективності витрат розподільних (постачаючих) компаній.

Даним механізмом передбачається встановлення величини необхідного доходу (ставки прибутковості), а також мотивація компаній до зниження витрат і втрат енергоносія в мережах.

Хронологія подій

Наприкінці серпня НКРЕКП внесла зміни до постанови про впровадження стимулюючого тарифу для обленерго, встановивши норми прибутковості на стару базу активів на рівні 3%, і на нову базу активів - 16,74%.

Раніше глава НКРЕКП Валерій Тарасюк заявляв, що RAB-тарифи для енергопостачальних компаній можуть запрацювати в Україні у 2021 році, а також назвав це неминучістю, яка призведе до зростання тарифів.

На початку вересня Кабінет міністрів на своєму засіданні затвердив проект закону, згідно з яким у Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), забирають право встановлювати тарифи на тепло, гарячу воду, водопостачання та водовідведення з передачею цієї функції місцевим радам.

28 жовтня 2020 року Кабмін змінив порядок розрахунку тарифів на тепло.