Фінансування надається на установку 197 МВт систем накопичення енергії / фото bykvu.com

Рада директорів Світового банку затвердила пакет фінансування у розмірі 212 мільйонів доларів для державної компанії "Укргідроенерго", оператора українських гідроелектростанцій та гідроакумулюючих станцій.

Згідно з повідомленням Світового банку, Міжнародний банк реконструкції та розвитку надав 177 млн дол., Фонд чистих технологій виділив на пільгових умовах позику у розмірі 34 мільйонів доларів США та грант у розмірі 1 мільйона доларів США на впровадження проекту "Україна – підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі".

Читайте такожРегулятор перегляне цінові обмеження на ринку електроенергії

Відео дня

Фінансування надається "Укргідроенерго" на встановлення 197 МВт систем накопичення енергії у поєднанні з сонячними батареями на чотирьох гідроелектростанціях (Київській ГАЕС, Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС та Середньодніпровській ГЕС), які планується залучити для надання допоміжних послуг національної електромережі. Також акумулятори та сонячні електроустановки будуть встановлені на Дністровській ГЕС.

Відзначається, що фінансування Світового банку сприятиме зниженню ризиків, пов'язаних із синхронізацією української енергосистеми з європейською енергетичною мережею, і допоможе в її декарбонізації шляхом підтримки більшої інтеграції відновлюваної енергетики.

Чистий прибуток

"Укргідроенерго" у 2020 році у порівнянні з 2019 роком збільшило чистий прибуток на 24% - до 4 млрд грн.

Довідка УНІАН. "Укргідроенерго" експлуатує 103 гідроагрегати на 10 гідроелектростанціях на Дніпрі та Дністрі: на Київській, Канівській, Кременчуцькій, Середньодніпровській, Дніпровській ГЕС-1 та ГЕС-2, Каховській ГЕС, Київській гідроакумулюючій електростанції (ГАЕС), Дністровській ГЕС та Дністровській ГАЕС (Дністровська ГАЕС знаходиться на етапі завершення будівництва), загальна встановлена потужність яких становить 5744 МВт. Робота ГЕС і ГАЕС забезпечує покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності в енергосистемі України.