У серпні почало діяти ембарго ЄС на російське вугілля / фото REUTERS

Після запровадження заборони на імпорт російського вугілля до країн Європи з 10 серпня вантажі з цією сировиною були перенаправлені до Туреччини, Індії, Китаю та країн Африки.

Як пише видання Bloomberg, Росія продає своє вугілля до цих країн і регіонів зі значною знижкою у порівнянні з вугіллям аналогічної марки з інших країн.

Зокрема, у вересні Туреччина імпортувала російське енергетичне вугілля за ціною 199 доларів за тонну, що на 23% нижче, ніж аналогічне паливо з Колумбії, її наступного за величиною постачальника.

Відео дня

Вугільне ембарго проти Росії

Як повідомляв УНІАН, на початку серпня в ЄС набуло чинності ембарго на імпорт вугілля з Росії. Даний захід був включений у п'ятий пакет санкцій, прийнятий 7 квітня 2022 року. Ембарго передбачає заборону на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива в ЄС, якщо вони походять з Росії або експортуються з Росії.

У липні заборону на імпорт нафти і нафтопродуктів, вугілля і вугільних продуктів і золота, а також придбання, постачання і доставку, прямо або побічно, цих товарів, запровадила Велика Британія.

Росія входить до трійки найбільших світових експортерів вугілля, контролюючи близько 17% світових поставок. На вугільну промисловість припадає лише близько 1% російської економіки.

Тим часом, у Росії побачили ризик банкрутства вугільних компаній, оскільки після застосування Заходом "вугільних" санкцій витрати сильно зросли. Зокрема, галузь втратила частину ринків збуту і постраждала від обмежень з експорту, а ось собівартість продукції збільшилася разом з логістичними витратами. 

Утім, у серпні видання Reuters повідомило, що російська економіка уникла краху попри запровадження санкцій завдяки високим світовим цінам на енергоносії, зокрем на нафту, які допомогли Кремлю згладити ефект від санкцій.

Вас також можуть зацікавити новини: