Ілюстрація REUTERS

Планові боргові валютні виплати України з відсотками в 2019-2020 роках становитимуть 17 мільярдів доларів, тому ключовим викликом наступного року буде залучення достатніх ресурсів для рефінансування зовнішніх і внутрішніх зобов'язань.

Читайте такожДержборг України скоротився на $350 мільйонів

Про це йдеться в звіті Національного банку України щодо фінансової стабільності, опублікованому на сайті регулятора.

Відео дня

За інформацією НБУ, графік виплат досить напружений, але керований за умови продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом, і якщо Україна буде виконувати програму з МВФ, то ризик нестачі фінансування істотно знизиться.

Зазначається, що угода з Фондом відкриває доступ до засобів інших кредиторів, включаючи Євросоюз і Світовий банк, кредити яких будуть спрямовані на фінансування потреб бюджету.

Разом з тим, за оцінками НБУ, для повного покриття потреб у фінансуванні уряд буде змушений розміщувати єврооблігації і активно залучати ресурси на внутрішньому ринку.

При цьому в 2019 році державні банки мають сплатити за єврооблігаціями близько 1,1 мільярда доларів, включаючи відсотки, й оскільки вони є найбільшими покупцями внутрішнього держборгу, попит на держоблігації може зазнати суттєвих змін.

Довідка УНІАН. Міжнародний валютний фонд попередньо погодив з українською владою нову 14-місячну програму stand-by обсягом 3,9 мільярда доларів, яка підлягає затвердженню Радою директорів Фонду 18 грудня.

Національний банк України очікує позитивного рішення Ради директорів Міжнародного валютного фонду та отримання першого траншу в рамках нової програми в розмірі від 1,4 до 1,9 мільярда доларів до Різдва.

За оцінками експертів, завдяки новій програмі з МВФ Україна може залучити до 8 мільярдів доларів фінансування від міжнародних партнерів.