Домогосподарства, у яких менший відсоток, отримають менше донарахування / фото УНІАН

Підвищення розміру базової норми оплати за житлово-комунальні послуги для одержувачів субсидій з 15% до 20% середньомісячного сукупного доходу домогосподарства не означає автоматичну оплату в таких же межах.

Читайте такожНові правила: українці отримають квитанції за комуналку без урахування субсидій

Про це заявив заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко в ході брифінгу в міністерстві.

Відео дня

«З травня наступного року буде змінено відсоток у відповідній формулі. Але це далеко не означає, що всім платитимуть на 5% менше. Формула побудована таким чином, що домогосподарствам, у яких менший цей відсоток, буде і менше донарахування», - сказав чиновник.

Він навів приклад: якщо пенсіонер при пенсії 2 тис. грн платив 9% доходу, то зараз він платитиме 10% доходу, що в абсолютних цифрах не критично.

Як повідомляв УНІАН, згідно з рішенням Кабінету міністрів, розмір базової норми плати за житлово-комунальні послуги для одержувачів субсидій з 1 травня 2020 року зросте з 15% до 20% середньомісячного сукупного доходу домогосподарства.

З 1 жовтня в Україні діє система монетизованих субсидій, за якою грошова допомога на оплату житлово-комунальних послуг передається безпосередньо людям, а не підприємствам-постачальникам послуг.

У жовтні прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що уряд найближчим часом не планує підвищувати комунальні тарифи для домогосподарств, але зазначив, що не все залежить від уряду.