REUTERS

Про необхідність запровадження багаторівневої пенсійної системи в Україні йдеться давно. Вчені та експерти надавали такі рекомендації ще на початку 2000-х. А на державному рівні це питання порушували років 10 тому. Однак далі розмов справа поки не йшла.

Про це йдеться в авторській статті на сайті "Сьогодні".

Читайте такожВ Україні змінили умови відбору банків для видачі пенсій та зарплат

Відео дня

Перед самісіньким Новим роком, 27 грудня, у Верховній Раді було зареєстровано законопроект (№2683), який може дати старт введенню другого рівня пенсійного забезпечення - загальнообов'язкового накопичувального.

Президент інвестиційного фонду "Універ" Тарас Козак впевнений, що це дасть можливість збільшити розмір пенсій для тих, хто здійснюватиме відрахування у систему обов'язкового накопичувального страхування.

"Цей законопроект щойно внесено, і він ще напевно зазнаватиме змін. Тож поки я можу сказати лише одне: добре, що він внесений в Раду. Впровадження другого рівня пенсійного забезпечення, обов'язкового накопичувального, давно стоїть на порядку денному, фактично з 2003 року. І відсутність такої системи – велика проблема в декількох аспектах", – каже експерт.

Він зауважив, що без накопичувальної системи пенсіонери не можуть жити заможно.

"В умовах старіння населення, економічних криз, виїзду за кордон працездатного населення коштів у Пенсійному фонді бракує, і його треба дотувати з бюджету. Тобто солідарна система сама по собі не працює", – пояснює економіст.

"У всіх країнах вже зрозуміли, що солідарна система не може забезпечити більш-менш гідну пенсію. Потрібен комплекс з декількох видів пенсій. По-друге, накопичувальні пенсії – це "довгі" і дешеві гроші в економіці. У нас от погані дороги, старі комунікації – вся інфраструктура міст зношена на 100%. Їх треба міняти, але де взяти на це гроші? У держави таких грошей нема. А залучати інвестиції – дорого, адже водогін чи каналізація окупаються лише за 20 років", – каже президент інвестфонду.

Він нагадав, що в багатьох країнах світу використовують на ці цілі гроші пенсійних фондів, які мають "довгі" гроші, тобто які люди платять роками і десятиліттями, але не використовують їх. До того ж, це дешеві гроші.

"Тобто якщо інфляція 2%, пенсійний фонд готовий розміщувати ці гроші під 3-4%. Такі дешеві гроші більше взяти ніде. А так, з одного боку, громадянин матиме більш надійну інфраструктуру і ще й доходи на свій внесок", – резюмував Тарас Козак.