У Мінфіні зазначили, що для перегляду бюджету немає підстав / фото УНІАН

Міністерство фінансів України очікує поліпшення ситуації з бюджетними доходами в найближчі місяці та наразі не бачить підстав для перегляду державного бюджету країни на поточний рік.

Читайте такожБюджет через міцну гривню в січні недоотримав понад 2 мільярди - Рахункова палата

Як повідомили УНІАН у Міністерстві фінансів, у січні держбюджет не був виконаний за доходами на 13,8 мільярда гривень, через різницю фактичних і прогнозних макроекономічних показників, а також внаслідок зростання середньомісячних обсягів відшкодування ПДВ та авансової сплати рентного платежу компанією "Укргазвидобування" у грудні 2019 року.

Відео дня

"Низка факторів, які негативно вплинули на виконання державного бюджету, є тимчасовими, що дозволить частково нівелювати невиконання плану січня протягом майбутніх місяців. Навіть в умовах низьких планових доходів ліквідність уряду залишалася достатньою, щоб здійснювати виплати, включаючи обслуговування боргу, в лютому. Тому зараз немає підстав для перегляду державного бюджету", - йдеться в повідомленні.

У Мінфіні нагадали, що підставою для коригування державного бюджету, згідно з Бюджетним кодексом, є недоотримання планових надходжень в загальний фонд держбюджету більш ніж на 15% за підсумками кварталу, а також відхилення від прогнозу, врахованого при затвердженні держбюджету на відповідний період.

"У разі перегляду макроекономічного прогнозу Міністерством розвитку економіки та прийняття нового прогнозу урядом, Мінфін здійснить оцінки впливу оновленого прогнозу на показники бюджету, й лише після цього приймати рішення про доцільність внесення змін до державного бюджету на 2020 рік", - наголошується в повідомленні.

У Мінфіні зазначили, що керуються принципом збалансованості, згідно з яким витрати бюджету мають відповідати обсягу надходжень на відповідний бюджетний період.

Як повідомляв УНІАН, державний бюджет України за січень 2020 року отримав 50,7 мільярда гривень доходів, що на 7% нижче показника за аналогічний період минулого року і на 21,5% нижче планового показника.

Повний текст з коментарями експертів читайте на сайті УНІАН.