Ілюстрація REUTERS

Міністерство соціальної політики України спільно з народними депутатами планує розробити нові підходи до формування прожиткового мінімуму. Про це повідомляє прес-служба Мінсоцполітики з посиланням на міністра Марину Лазебну.

Читайте такожСкільки заробляють українці: середня зарплата за рік зросла до 10 727 гривень

«Ми принципово за необхідність перегляду підходів до формування прожиткового мінімуму», - цитує прес-служба Лазебну.

Відео дня

За словами міністра, прожитковий мінімум є найбільш значущим показником у соціальній політиці, тому що на його основі визначається понад 150 різних виплат, допомоги, штрафів і т. д. Тому збільшення прожиткового мінімуму призводить до їх автоматичного перерахунку і необхідності вишукування додаткових коштів з бюджетів.

«Доцільно буде вивчити найкращий світовий досвід і розробити єдиний підхід щодо оптимізації сфери використання прожиткового мінімуму як основного показника в боротьбі з бідністю», - підкреслила Лазебна.

Як повідомляв УНІАН, уряд має намір поступово збільшити прожитковий мінімум до фактичного рівня, який становитиме 30-40% від розміру середньої заробітної плати.

Прожитковий мінімум в Україні з 1 грудня становить 2102 грн для працездатних осіб та 1638 грн для осіб, які втратили працездатність. Для дітей до 6 років - 1779 грн і 2218 грн для дітей від 6 до 18 років.