Ілюстрація REUTERS

Україна може отримати перший транш кредиту від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в обсягу близько 4 млрд дол. одразу ж після ухвалення закону про банківське регулювання, проект якого було схвалено депутатами в першому читанні цього тижня.

Читайте такожУкраїна без нової програми з МВФ не зможе покрити дефіцит бюджету – експерт

Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ефірі радіо "НВ".

Відео дня

"Ми вже отримали офіційного листа, заяву від МВФ - що є ці дві умови (закон про ринок землі і про банківське регулювання - УНІАН), якщо їх буде виконано, то одразу ж кошти надійдуть в Україну, причому одразу в державний бюджет. За нашими підрахунками, це повинно бути близько чотирьох мільярдів доларів кредиту, не допомоги, а саме кредиту", - сказав Гетманцев.

За його словами, Україна зацікавлена отримати в такий кризовий період доволі дешевий фінансовий ресурс від Фонду, який буде спрямовано в стабілізаційний фонд держбюджету, створений для боротьби з коронавірусом.

Як повідомляв УНІАН, 31 березня Верховна Рада ухвалила закон про обіг земель сільськогосподарського призначення й схвалила в першому читанні законопроект про банківське регулювання.

Як заявив 27 березня президент Володимир Зеленський, влада домовилась з керівництвом МВФ, що після ухвалення парламентом законів про банківське регулювання і про запуск ринку землі Україна впродовж приблизно 15 днів отримає від Фонду перший транш в розмірі 1,75-2 млрд доларів.

Довідка УНІАН. Україна і МВФ досягли домовленості про нову трирічну програму розширеного фінансування в обсягу 5,5 млрд дол. у грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання поки що не визначена, оскільки наша країна виконала не всі умови для старту нової програми.

На початку березня в МВФ заявили, що Фонд виділяє близько 50 млрд дол. швидкого фінансування для країн з низьким рівнем доходу і країн, що розвиваються для подолання негативних наслідків епідемії коронавірусу, а згодом у Фонді заявили про готовність мобілізувати для допомоги країнам-учасницям кредитний потенціал у розмірі 1 трлн дол.