Ілюстрація REUTERS

Федеральна резервна система США другий раз за три місяці підвищила діапазон ключової ставки - до 1,00-1,25 відсотка, відзначивши зростання американської економіки і хороший стан ринку праці, а також оголосила про початок скорочення обсягу активів на своєму балансі, включаючи бонди та інші цінні папери.

Читайте такожFitch підтвердило рейтинг США на максимальному рівні

Діапазон ставки був піднятий на чверть процентного пункту, що збіглося з прогнозом аналітиків, опитаних Рейтер.

Відео дня

ФРС очікує ще одного підвищення ставки в 2017 році.

У заяві, опублікованій після дводенного засідання, регулятор повідомив, що економіка розширюється помірними темпами, ринок праці продовжує зміцнюватися, а недавнє ослаблення інфляції було тимчасовим.

ФРС чітко висловилася за скорочення казначейських облігацій і цінних паперів, які перебувають на балансі, забезпечених іпотечними кредитами, обсягом $4,2 трлн. Велика частина їх була придбана в розпал фінансової кризи і рецесії 2007-2009 років.

Згідно з повідомленням, скорочення балансу буде передбачати зупинку політики реінвестування доходів від паперів з терміном погашення, що закінчується.

Регулятор очікує, що верхньою планкою для казначейських облігацій спочатку стануть $6 мільярдів на місяць, які за 12 місяців будуть збільшені до $30 мільярдів - на $6 мільярдів кожні три місяці.

Для цінних паперів, забезпечених іпотечними кредитами, обмеження спочатку буде на рівні $4 мільярдів щомісяця. Потім щокварталу ФРС буде збільшувати цей обсяг до $20 мільярдів.