Ілюстрація REUTERS

Економіка єврозони скоротиться на рекордні 7,7% в поточному році через пандемію COVID-19, а інфляція сповільниться майже до нуля, в той час як державний борг і дефіцит бюджету різко збільшаться, спрогнозувала Єврокомісія в середу.

Читайте такожНайглибша криза з часів Великої депресії: МВФ прогнозує найбільший за сто років обвал світової економіки

"Європа переживає безпрецедентний економічний шок з часів Великої депресії", - сказав єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні.

Відео дня

"Як глибина рецесії, так і сила відновлення будуть нерівномірними, зумовленими швидкістю, з якою можуть бути зняті обмеження, важливістю таких послуг, як туризм, у кожній економіці та фінансовими ресурсами кожної країни", передає Рейтер.

Комісія прогнозує, що в міру того, як економіка буде скорочуватися цього року, зростання споживчих цін практично зупиниться. Інфляція сповільниться до 0,2% у 2020 році, а потім прискориться до 1,1% наступного року, коли економіка блоку повернеться до зростання на 6,3%. Інвестиції впадуть на 13,3% в поточному році, повідомила Єврокомісія.

Зусилля з підтримки економік призведуть до зростання дефіциту бюджету в єврозоні до сукупних 8,5% ВВП цього року у порівнянні з 0,6% минулого року, а потім дефіцит скоротиться до 3,5% у 2021 році.

Однак на скорочення держборгу піде більше часу, повідомила Єврокомісія, спрогнозувавши, що борг єврозони підскочить до 102,7% ВВП цього року у порівнянні з 86% минулого року і знизиться лише до 98,8% у 2021 році.

Італія, Греція, Іспанія і Португалія будуть серед країн, які найбільше постраждають від економічних наслідків пандемії, в той час як Люксембург, Мальта та Австрія, як очікується, перенесуть шок легше.

Найбільше скоротиться ВВП Греції - на 9,7%, Італія зареєструє другу за глибиною рецесії - 9,5%, а Іспанія - 9,4%.

Дефіцит бюджету Італії, країни ЄС, яка найбільше постраждала від коронавірусу, цього року зросте до 11,1% ВВП з 1,6% минулого року, але у 2021 році знизиться до 5,6%, прогнозує комісія.

Дефіцит бюджету Іспанії цього року незначно перевищить 10% у порівнянні з 2,8% у 2019 році.

Державний борг Італії також зафіксує найсильніше збільшення цього року і становитиме 158,9% ВВП у порівнянні з 134,8% до 2019 року. Згідно з прогнозом Комісії, у 2021 році показник опуститься до 153,6%.

Як повідомляв УНІАН, за підрахунками ООН, жителі Землі можуть втратити у 2020 році близько 3,4 трильйона доларів доходів у зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19.

Згідно зі звітом Міжнародної організації праці, понад 1,6 мільярда офіційно не оформлених працівників у світі можуть втратити засобів до існування у зв'язку з коронакризою.

Згідно зі звітом ООН на тему впливу пандемії коронавірусу на світове співтовариство, понад 195 мільйонів працівників повної зайнятості у світі можуть втратити роботу у другому кварталі 2020 року у зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19 та економічною кризою.