Можливо, цей курс закріпиться на найближчі 2-3 місяці - до осені  / фото УНІАН

Головне очікування від валютного ринку наступного тижня критиметься в тому, який напрям обере регулятор: це або "інтенсивна девальвація" на зразок квітневої, або ж "затишшя" до літа. 

Про це розповів начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий у коментарі УНІАН.

"У першому випадку ми припускаємо, що просідання гривні може бути дуже схожим на квітневе і складе до 1,3% до курсу початку року. Нагадаю, що за підсумками квітня офіційний курс гривні до долара знизився на 1,3% (з 38,99 грн до  39,51 грн). А від початку року до 1 травня знецінення гривні склало майже 4% - з 38 грн до 39,1 грн (разом з тим в держбюджеті закладено курс 40,7 грн на кінець року, тобто до кінця року гривня цілком може просісти ще на 3%)", - сказав банкір. 

Відео дня

За його словами, якщо ж Нацбанк втілюватиме такий сценарій, то можна очікувати, що наприкінці травня курс складе близько 40 грн/дол. Але цілком можливо, що цей курс закріпиться на найближчі 2-3 місяці - до осені.

Експерт зазначає, що на випадок другого шляху варто очікувати відносне затишшя до червня, і активний місяць буде змінювати місяць спокою. У такому випадку наприкінці травня середні курсові коливання будуть в межах 39-40 грн/дол. 

"Загалом такі "ймовірності" — це наслідок впевненості в економічних факторах, що впливають на ринок. По-перше, обсяг отримуваного макрофіну збігається із розрахунковим на 2024 рік. По-друге, міжнародні резерви сягнули $43 млрд, що є більш ніж потужним фактором для розкутості дій регулятора. По-третє, обсяги експорту сягнули довоєнного рівня, що свідчить про джерело формування резервів активно розвивається", - наголосив Лєсовий. 

Він також зазначив, що регулятор не відмовився від планів на подальшу лібералізацію ринку. А відтак важливою стане реакція гравців ринку на скасування важливих обмежень для бізнесу, що може вплинути на рівень попиту. 

Саме тому його поведінка може буде геть різною й у щоденному вимірі важко прогнозованою особливо в частині валютних інтервенцій, однак у тижневому вимірі ситуація буде підпорядкована загальним і досить очікуваним змінам: це зокрема щоденні коливання, різниця між курсами купівлі та продажу, конкуренція курсів на готівковому ринку тощо.

Тобто, за прогнозом банкіра, у тижневому форматі з 13 по 19 травня основні виразники ринку залишаться на попередніх позначках:  

  • коридори валютних коливань: на міжбанку 39-40 грн/$ та 41-43 грн/€, на готівковому ринку 39-41 грн/$ та 41-43,5 грн/€;
  • щоденні курсові зміни: на міжбанку — до 0,2-0,3 грн, у банках — до 0,3-0,5 грн, в обмінних пунктах — до 0,5 грн;
  • різниця між курсами купівлі та продажу: на міжбанку до 0,05 грн за $1, до 0,1 грн за €1, у банках до 0,5-0,6 грн на $1, до 0,8-1 грн на €1, в обмінних пунктах до 0,6-1 грн на $1, до 1-1,3 грн на  €1;
  • середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку: залежно від валюти до 0,5-0,7 грн;
  • тижневі курсові відхилення очікуються в межах 1,5-2% від початкового понеділкового курсу.

"Таким чином, наступного тижня валютний ринок навряд чи здивує щоденним спокоєм. Проте наразі відсутні будь-які загрозливі обставини, які можуть зруйнувати його архітектуру. Так чи інакше, регулятор зберігатиме відносний контроль  перш за все за співвідношенням попиту та пропозиції", - резюмував Лєсовий.

Курс валют – останні новини

У валютних обмінниках Києва долар сьогодні подорожчав на 10 копійок і складає 39,85 грн/долар в середньому (продати долар можна за 39,78 грн). Курс готівкового євро в обмінниках сьогодні зріс на 8 копійок і складає 42,95 грн/євро (курс продажу – 42,80 грн/євро). 

Курс долара до гривні у "ПриватБанку" у четвер, 9 травня, зріс на 10 копійок і становить 39,85 грн за долар. Курс євро у фінустанові сьогодні не змінився і складає 42,90 грн за євро. 

Вас також можуть зацікавити новини: