Коли і на скільки можуть послабити гривню / фото  REUTERS

В Україні останній місяць курс валют залишається більш-менш стабільним. Водночас, ціна валюти все ще далека від ринкової.

За даними аналітиків на сьогодні розрив між офіційний курсом гривні та ринковим становить понад 20%, попри стабілізацію української валюти, пише Апостроф.

"У травні була невдала комунікація (з боку НБУ), що стосувалася можливих послаблень на офіційному ринку, через що спостерігалася певна паніка, і протягом кількох тижнів значно зростав попит на долари", - пояснив керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Відео дня

Разом з тим, фінансові експерти вважають, що НБУ найближчим часом не повернеться до плаваючого курсу. Але Нацбанк може скоригувати нинішній курс для того, щоб він був хоча б наближений до ринкового.

"Думаю, поки що рано повертатися до плаваючого курсу, але вже назріло коригування офіційного курсу, і навіть у Нацбанку розуміють, що він не зовсім ринковий. Можна було б скоригувати його десь на 10%, і ринок це нормально сприйняв би. А взагалі бажано приблизно до 32 гривень/долар", - припустив Паращій.

А от фінансовий аналітик Андрій Шевчишин переконаний, що до закінчення бойових дій в Україні Нацбанк скоріше за все не піде на суттєве пом'якшення валютної політики, але може запровадити так звану "керовану девальвацію" гривні. Наприклад, можна було б послабити офіційний курс до 32-33 гривень/долар, а то й до 35 гривень/долар у залежності від обставин, впевнений експерт.

Нагадаємо, станом на 4 липня 2022 курс гривні до долара в банківських обмінниках Києва залишився на рівні попереднього показника – 35,70 грн/дол.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, – раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%. Офіційний курс гривні до долара зафіксований Нацбанком на рівні 29,25 грн/дол. з 24 лютого 2022 року.