Ілюстрація REUTERS

Україна впритул наблизилася до схвалення Радою директорів Міжнародного валютного фонду нової програми співпраці, і Національний банк України прогнозує отримання першого траншу фінансування на суму близько 2 млрд дол. США у другому кварталі поточного року.

Читайте такожЄврокомісія пропонує надати Україні 1,2 мільярда євро підтримки під час пандемії

Про це повідомив голова НБУ Яків Смолій під час онлайн-брифінгу.

Відео дня

"Оновлений прогноз НБУ передбачає отримання першого траншу фінансування на суму близько 2 млрд дол. США в другому кварталі. По-перше, це дозволить покрити збільшений до 7,5% ВВП дефіцит державного бюджету. Україна зможе впевнено пройти період пікової боргового навантаження, а також профінансувати заходи з підтримки бізнесу і населення в умовах, коли сповільнюється ділова активність, знижується зайнятість і податкові надходження до бюджету, а іноземні інвестори покидають ринки, що розвиваються", - сказав Смолій.

За його словами, по-друге, фінансування від МВФ та інших офіційних міжнародних партнерів допоможе підтримувати міжнародні резерви України на рівні 27-29 млрд дол. США протягом цього і наступного років.

"Таким чином, співпраця з МВФ є головною передумовою збереження макрофінансової стабільності в Україні під час світової кризи. Відповідно, відсутність програми з Фондом залишається основним ризиком для втілення цього прогнозу", - підкреслив голова НБУ.

Іншим важливим ризиком для реалізації зазначеного прогнозу, за словами Смолія, є тривалий термін пандемії коронавірусу і збереження обмежувальних заходів, необхідних для його подолання, на більш тривалий період.

«Якщо правки до закону про банки будуть пройдені і документ буде винесений на голосування в другому читанні, є ймовірність підписання програми з МВФ в травні й очікування траншу наприкінці травня або на початку червня», - підсумував голова центробанку.

Як повідомляв УНІАН, Міжнародний валютний фонд підтримує наміри української влади розширити бюджетний дефіцит через пандемію коронавірусу і впевнений у швидкому виконанні Україною умов для старту нової програми підтримки.

Довідка УНІАН. Україна і МВФ досягли домовленості щодо нової трирічної програми розширеного фінансування в обсязі 5,5 млрд дол. у грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання поки не визначена, оскільки наша країна не виконала усі умови для старту нової програми.