Рада ухвалила так званий "ресурсний" законопроект / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Верховна Рада в ході позачергового засідання ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до Податкового кодексу, який дозволить збалансувати бюджетні надходження шляхом підвищення ефективності використання економічних ресурсів країни.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення в першому читанні законопроекту №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» проголосували 264 народних депутати при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Спікер парламенту Дмитро Разумков звернувся до профільного комітету з проханням при підготовці законопроекту до другого читання врахувати позицію бізнесу, місцевої влади та інших депутатів, «щоб не було проблем під час консенсусу».

Відео дня

Міністр фінансів Сергій Марченко в ході представлення законопроекту в парламенті зазначив, що останнім часом навколо цього документа відбувається багато інсинуацій і політичних спекуляцій:

Читайте такожПрофільний комітет Ради рекомендує ухвалити "ресурсний" законопроект у першому читанні

«Нібито Рада хоче придавити чесний бізнес, зібравши з них максимальні податки, але це не відповідає дійсності».

«Пропоновані зміни торкнуться лише представників бізнесу, які протягом довгих років звикли керуватися нормами, які були виписані спеціально під них для їх збагачення... За рахунок ліквідації схем, доходи бюджету будуть збільшуватися на 50 млрд грн на рік. Законопроект не вплине на пересічних громадян, малий бізнес, які працюють відкрито. Зате деяким групам доведеться переглянути свої правила гри та почати платити справедливі податки», - сказав Марченко.

«Ресурсний» законопроект: що передбачає 

Кабінет Міністрів 2 червня 2021 року зареєстрував у парламенті законопроект №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

За розрахунками Мінфіну, прийняття та реалізація положень законопроекту сприятимуть додатковим надходженням до бюджетів у розмірі близько 50 млрд грн у розрахунку на рік.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, його метою є забезпечення збалансованості бюджетних надходжень шляхом підвищення ефективності використання економічних ресурсів країни, а також усунення прогалин чинного законодавства.

Законопроект, зокрема, передбачає:

  • підвищення ставки акцизного податку на алкогольні напої, екологічного податку та рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України на 5%;
  • ставки рентної плати за користування надрами з метою, не пов'язаною з видобутком корисних копалин, рентної плати за спеціальне використання води та рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів збільшуються на 14,5%;
  • зміни в частині адміністрування податків і зборів, податку на доходи фізосіб, податку на прибуток підприємств, акцизного, екологічного податку, рентної плати за користування надрами для видобутку корисних копалин.