Ілюстрація REUTERS

Міжнародний валютний фонд 5 червня повинен схвалити нову кредитну програму для України на 5 млрд доларів, ЕП стало відомо, на що орієнтуватиметься МВФ в оцінці дій уряду.

Читайте такожЄврокомісія виділила Україні 500 мільйонів євро фіндопомоги

Про це ЕП повідомив джерело в уряді.

Відео дня

Більшість маяків, за виконанням яких спостерігатиме МВФ, уряд має виконати вже у 2020 році. Проте повідомляється, що для деяких з пунктів дати ще можуть змінитися.

Зокрема, в червні цього року має відбутися затвердження планів роботи з проблемними активами держбанків НБУ та Ради з фінансової стабільності.

До статуту "Нафтогазу" до вересня цього року повинні внести зміни, які гармонізують компанію відповідно до принципів Організації економічного співробітництва і розвитку.

Також до вересня в закон про Вищу раду правосуддя повинні внести зміни щодо процедури конкурсів відбору членів ВРП.

У законі про банки та банківську діяльність повинні змінити зокрема, вимоги щодо структури капіталу і до самого капіталу.

Також для Фонду гарантування вкладів фізосіб планується посилення процедури ліквідації та врегулювання заборгованостей пов'язаних осіб. Відповідні зміни в законодавство повинні відбутися у вересні цього року.

Уряд має забезпечити до вересня 2020 року те, що нові договори на комунальні послуги (відповідно до закону "Про житлово-комунальні послуги) укладені та прийнято спрощену процедуру перемикання постачальників газу.

У березні наступного року повинен пройти аудит використання коштів фонду боротьби з коронавірусом.

На вересень 2020 також планується розробка нових оргструктур ДМС і ДПС, які будуть оперувати як дві юрособи, що складається з центрального офісу та територіальних підрозділів. 

Запуск ДМС і ДПС, як єдиних юросіб повинен відбутися в січні 2021.

Нагадаємо, напередодні прем'єр повідомив, що нова програма stand-by з МВФ не вимагає проведення структурних реформ і підвищення пенсійного віку.

Перший транш Міжнародного валютного фонду в цьому році становитиме 1,9 мільярда доларів, другий - 1,6 мільярда, третій очікується у 2021 році - 1,5 мільярда.

Україна розраховує, що МВФ на засіданні Ради 5 червня схвалить нову кредитну програму на 5 млрд доларів, а наступного дня буде виплачено перший транш у розмірі 1,9 млрд доларів.

Україна і Міжнародний валютний фонд на рівні персоналу погодили (staff level agreement) нову програму Stand-by у розмірі $5 мільярдів, яка розрахована на 18 місяців.

7 травня Україна і Міжнародний валютний фонд переорієнтувалися з раніше попередньо узгодженої трирічної програми розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand by.

У Міністерстві фінансів відзначають, що основна різниця в нових умовах співпраці з МВФ полягає в терміні реалізації програми: Stand-by (яка пропонується зараз) - 1,5 року, EFF (попередні умови) - 3 роки. Обсяг кредитування не зміниться.