Зеленський підкреслив, що в Україні продовжують проводити реформи / Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна налаштована на продовження партнерської співпраці з Міжнародним валютним фондом і виконання взятих на себе зобов'язань.

Як повідомляє прес-служба про це він заявив під час зустрічі з Державним секретарем Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкеном, який перебуває з візитом в Україні.

Читайте такожАрахамія назвав умови для отримання чергового траншу МВФ

Відео дня

Зокрема, Зеленський підкреслив, що в Україні продовжують проводити реформи. Він зазначив, що метою його політики є також системна деолігархізація.

Зі свого боку Блінкен подякував главі Української держави за теплий прийом в Україні та передав щирі вітання від президента США Джо Байдена, який "дуже цінує розмову", що відбулася між двома лідерами кілька тижнів тому.

Блінкен запевнив, що США бачать прогрес, якого Україна досягла в дуже складних обставинах. "Я приїхав в Україну, щоб особисто підтвердити вам нашу рішучу підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України, нашого партнерства. Багато років США стоять поруч з Україною проти агресії, підтримують зміцнення демократії, розвиток інститутів, боротьбу з корупцією і просування реформ", - сказав держсекретар.

Що цьому передувало

9 червня 2020 року Рада директорів МВФ прийняла 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 млрд SDR (близько 5 млрд доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.

12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ в рамках нової програми співпраці в розмірі 2,1 млрд доларів.

Наприкінці листопада Міністерство фінансів повідомило про успішне завершення переговорів з МВФ щодо основних параметрів проекту держбюджету на 2021 рік, що було однією з головних передумов для початку першого перегляду спільної з МВФ програми stand-by для України.

Місія Міжнародного валютного фонду з перегляду програми stand-by працювала в Україні з 11 січня по 12 лютого 2021 року. Робота місії завершилася без прийняття рішення про перегляд програми stand-by.

Сьогодні, 6 травня, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що до 1 червня Верховна Рада прийме всі необхідні закони для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.