Курс може змінитися, але незначно / фото ua.depositphotos.com

На нинішній курс долара в Україні впливають не економічні, а емоційні чинники.

Таку думку висловив сайту "Телеграф" економічний експерт Олександр Охріменко.

На його думку, Нацбанку вдалося впоратися з валютною панікою шляхом заборони на розміщення актуального курсу на табло. Після цього власники обмінників стримали свої апетити в спекуляції, вважає експерт.

Відео дня

"Завтра відбудеться успішний наступ ЗСУ - люди повірять в нашу перемогу і за рахунок очікувань курс долара до гривні опуститься. Трапиться щось таке, що буде негативно оцінено - курс долара може зрости. І таких можливих прикладів - маса", - говорить Охріменко.

Він спрогнозував курсові гойдалки протягом серпня: курс долара протягом дня може змінюватися по кілька разів в межах 38-40 гривень. Також Охріменко сумнівається, що до кінця літа курс вийде за межі "коридору" в 38-39 гривень.

"Має статися щось масштабне, щоб курс долара значно впав, наприклад, США або ЄС дадуть нам велику суму, мільярдів в 10-20 одномоментно, тоді долар серйозно ревальвує", - пояснює експерт.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за якими уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, - раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

21 липня НБУ підвищив офіційний курс гривні на 25% - до 36,57 грн/дол. Вже через кілька годин після рішення Нацбанку послабити офіційний курс гривні, готівковий курс різко пішов вниз.