Неповернення біженців може суттєво вплинути на економіку України / фото ua.depositphotos.com

Українська економіка через виїзд мільйонів співгромадян за кордон ризикує впродовж десяти років втратити понад 100 млрд доларів валового внутрішнього продукту, якщо ці люди не повернуться.

Директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський у коментарі УНІАН розповів, як можна нівелювати ці втрати завдяки залученню біженців в національну економіку.

"Держава може зайняти більш гнучку позицію, ніж зараз, коли віддалену роботу за кордоном працівників державних підприємств заборонено, а також створювати максимально сприятливі податкові умови для віддаленої роботи біженців на українських підприємствах", - вказав експерт.

Відео дня

За його словами, держава також має активно консультувати біженців щодо правил уникнення подвійного оподаткування, надавати в режимі онлайн потрібні документи, укладати двосторонні домовленості з країнами перебування біженців щодо особливих податкових умов для них.

У майбутньому така політика сприятиме поверненню українців на Батьківщину, зазначив Вишлінський.

Втім, в ЦЕС вважають, що навіть за цих умов за кордоном можуть залишитись від 860 тисяч до 2,7 мільйонів українців, а більш схильними до повернення є люди похилого віку, громадяни з нижчим рівнем освіти та ті люди, які мали постійну роботу до повномасштабного вторгнення.

Крім цього, неповернення українців, за даними центру, може суттєво вплинути на вітчизняну економіку, яка може втратити від 2,55 до 7,71% валового внутрішнього продукту. 

Проте, за словами Вишлінського, попри усі ці поради, максимальний економічний ефект Україна отримає лише у разі повернення переважної більшості своїх громадян, які зараз перебувають за кордоном. 

"Вони дадуть поштовх економіці не лише своєю роботою, але й споживанням товарів та послуг, вироблених в Україні", - наголосив він.

Можливі втрати України від неповернення мігрантів - деталі

Як повідомляв УНІАН, Центр економічного відновлення та EasyBusiness провели спільне дослідження та дійшли висновку, що без ефективної політики у сфері повернення мігрантів вітчизняна економіка може втратити до 113 млрд доларів ВВП впродовж 10 років, а також недоотримати близько 45 млрд доларів податкових надходжень.

За словами аналітиків, повернення цих мігрантів важливо з точки зору забезпечення швидкого та стійкого економічного зростання української економіки. Щоб зростати з темпом 7% на рік, до 2032 року Україна має залучити від 3,1 до 4,5 мільйони осіб до робочої сили, навіть за умови, що більша частина мігрантів планують повернутись.

Міністр фінансів Сергій Марченко на початку серпня повідомив, що економіка України щомісяця втрачає біля 2 мільярдів доларів через те, що мільйони українців стали біженцями та вимушені жити й працювати за кордоном.

Вас також можуть зацікавити новини: