фото УНІАН

Кабінет міністрів України схвалив проект постанови про реалізацію пілотного проекту щодо проведення моніторингу земельних відносин. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу.

Читайте такожВ МВФ заявили, що земельна реформа не обов'язкова для отримання Україною наступного траншу

"Проект постанови про реалізацію пілотного проекту проведення моніторингу земельних відносин. Мова йде про об'єднання баз даних декількох відомств і узагальнення цієї інформації для землекористування... І в цьому проекті бере участь Світовий банк", - повідомив, представляючи проект відповідної постанови перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк.

Відео дня

Заступник міністра також зазначив, що вперше інформація з різних відомств буде об'єднуватися, аналізуватися та узагальнюватися.

Як повідомляв УНІАН, у даний час робоча група при Міністерстві аграрної політики та продовольства України закінчує роботу над формуванням моделі запуску ринку землі в Україні та розробкою відповідного законопроекту про обіг сільгоспземель.

Згідно запропонованої урядом моделі проведення земельної реформи, купувати землі, у разі скасування мораторію, зможуть виключно громадяни України - фізичні особи, при цьому максимальний поріг власності одного громадянина не буде перевищувати 200 га. При цьому робоча група при Мінагропроді допускає можливість продажу земельних ділянок з урахуванням ряду обмежень невеликим господарствам-юридичним особам.

З 2001 року В Україні діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. У жовтні 2016 року Верховна Рада продовжила його дію до кінця 2017 року.

Експерти і суспільство розділилися в думках щодо скасування заборони на продаж сільгоспземель. Одні вважають, що його продовження створює тіньовий ринок землі, інші стверджують, що скасування мораторію призведе до обезземелення селян і скупки землі іноземними компаніями.