На "Електроважмаш" пройшли обшуки/ фото khar.gp.gov.ua

16 червня у Харкові правоохоронці прийшли з обшуком на "Електроважмаш" і вручили підозру у вчиненні злочинів нинішньому генеральному директору держпідприємства Віктору Буську та його заступнику.

Прокуратурою встановлено, що протягом 2019-2020 посадовими особами державного підприємства при відсутності контролю за забезпеченням прибутковості з боку його керівника укладено низку завідомо збиткових угод. Про це йдеться у матеріалі "РБК-Україна".

Крім того, як пишуть ЗМІ, під виглядом договірних відносин з англійською фірмою поставка агрегатів і запчастин для тепловозів в обхід санкцій відбувалася безпосередньо з ДП "Завод "Електроважмаш" на Брянський машинобудівний завод, який є найбільшим виробником маневрових і магістральних тепловозів у Росії.

Відео дня

Читайте такожАваков і депутати заявляють про необхідність захистити Електроважмаш і Турбоатом

У головному управлінні Національної поліції повідомляють, що слідчі дії на "Електроважмаші" проводять СБУ і прокуратура, а кримінальне провадження відкрито за статтею 191 КК України — привласнення та розтрата державних коштів, причому в особливо великих розмірах.

В офіційному повідомленні прокуратури Харківської області йдеться: "Завданий державі збиток тільки від продажу 2 тяглових агрегатів становить понад 1 млн грн".

ЗМІ вже писали, що "Електроважмаш" заборгував понад 1 млрд грн контрагентам, кредиторам і співробітникам.

У результаті через невиплату зарплати трудовий колектив звільняється, а у державного підприємства вперше виникла заборгованість з податків перед державою, про що свідчать дані незалежної моніторингової системи Youcontrol.

"Більше того, скоро робота заводу може бути повністю зупинена, а постачальники раз за разом надсилають попередження про відключення "Електроважмашу" то електрики, то води", - зазначають журналісти.

Як йдеться в матеріалі "РБК-Україна", в катастрофічному стані справ на заводі винні Віктор Бусько, нинішній в. о. гендиректора "Електроважмашу", і його київські покровителі з Фонду державного майна України.

"При такому "ефективному" господарюванні залишається тільки гадати, якими мотивами керувався ФДМУ, призначаючи торік Віктора Буська виконувачем обов'язків генерального директора "Електроважмашу", який раніше був депутатом в облраді, членом "Опоблоку" - причому в Запоріжжі. Втім, Буська вважають людиною, наближеною до голови фонду Дмитро Сенниченка та його заступника Сергія Ігнатовського", - зазначають журналісти.

Як відомо, "Електоважмаш" після звільнення попереднього гендиректора очолив Микола Корнійчук, заступник з виробництва. Але буквально через п'ять днів його звільнили рішенням Фонду держмайна: згаданий Сергій Ігнатовський підписав наказ ФДМУ №1201, і новим в.о. став Віктор Бусько.

Своєю чергою, Сенниченко заявив, що підприємство може бути продане вже в першій половині 2020 р., тим самим давши старт "великій приватизації", пишуть ЗМІ. Але потім сказав, що приватизація "Електроважмашу" потребує довгого часу.

"Втім, сьогодні взагалі велике питання, чи доживе "Електроважмаш" до початку приватизаційних процесів. Економічні експерти вважають, що завод зараз на точці неповернення, і він пропрацює ще не більше 4-5 місяців", - пише "РБК-Україна".

Як пише економічний журналіст Сергій Лямець, з вересня 2019 року Сенниченко керує сотнями державних підприємств, готуючи їх до продажу, але насправді, як і раніше, продаються тільки малі об'єкти – будинки культури, автостанції й зруйновані цехи. Тоді як великі підприємства – не продаються. Керівниками цих підприємств без конкурсу ставлять не професійних людей, якість управління яких – вкрай низька.