Телеканал буде доступний в цифровому форматі DVB-T2, на супутнику і по кабельному ТБ / фото УНІАН

Національна громадська телерадіокомпанія України (НОТУ) переоформила ліцензію на мовлення телеканалу "UA: Перший" з виключенням з неї аналогового мовлення в більшості регіонів країни.

Читайте такожПонад 6 мільйонів українців опинилися без телебачення після вимкнення аналога

Відповідне рішення було прийнято на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення відповідно до звернення НОТУ, якій належить телеканал.

Відео дня

Як зазначається на сайті "UA: Перший", переоформлення ліцензії телеканалу з виключенням "аналога" стосується усіх регіонів України, крім зони проведення ООС (Донецька і Луганська області); Херсонській області, яка межує з окупованим Кримом; а також Харківської, Чернігівської та Сумської областей, оскільки передавачі в цих регіонах забезпечують можливість перегляду "UA: Перший" на прикордонній з Російською Федерацією території.

"Переоформлення ліцензії телеканалу "UA: Перший" дозволить звільнити займаний радіочастотний ресурс країни для його подальшого ефективнішого використання з урахуванням сучасних технологій". Це рішення також істотно оптимізує витрати телерадіокомпанії, оскільки саме мовлення в "аналогу" дуже дороге, до того ж оператори телекомунікаційних послуг збільшили вартість таких трансляцій", - йдеться на сайті телеканалу.

Разом з тим програми телеканалу будуть доступні в ефірному цифровому форматі DVB-T2, на супутнику і в кабельних каналах у всіх містах України, а також в інтернеті.

Як повідомляв УНІАН, 1 вересня в Україні відключили аналогове телебачення по всій території країни. При цьому аналогове мовлення продовжили для місцевих мовників, у яких немає цифрових ліцензій; на територіях, що межують з РФ і тимчасово окупованими територіями; а також для Національної громадської телерадіокомпанії України до 1 травня 2019 року.

25 вересня державний Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення відключив аналогове мовлення національного телеканалу "UA: Перший" за борги.