Ілюстрація REUTERS

Підконтрольний Міністерству оборони оператор «Воєнтелеком», за даними реєстру Роскомнадзору, отримав ліцензію віртуального оператора (Mobile Virtual Network, MVNO) на п'ять років для роботи по всій країні.

Читайте такожДо Венесуели знову прибули російські літаки з військовими

За інформацією «Ведомостей», MVNO «Воєнтелекому» працюватиме на мережах Tele2. Його цільова абонентська база – військові, а основна відмінність від інших операторів – посилена захищеність мережі.

Відео дня

Зв'язок призначений для жителів військових містечок та може поширитися на всіх військовослужбовців в країні, підтверджує федеральний чиновник.

Мешканці військових містечок – це аудиторія фіксованого доступу до інтернету «Воєнтелекому», логічно поширювати на них і послуги нового віртуального оператора, пояснює співробітник компанії – партнера «Воєнтелекому».

А якщо «Воєнтелеком» збирається підключати в першу чергу військові містечка, ніщо не перешкоджає віртуальному оператору обслуговувати і всіх військових, які перебувають у зоні дії мереж, на яких він працюватиме, пояснює співробітник одного з операторів.

Якщо компанія створює повноцінного віртуального оператора, тобто сама будує частину інфраструктури, закуповує і контролює обладнання і виставляє настройки, вона може буквально як завгодно змінювати послуги для абонента, підтверджують два співробітники різних віртуальних операторів. Можна обмежувати доступ до інтернету – блокувати доступ до деяких ресурсів повністю або під час попадання в окрему зону (умовно – військову частину), згодні вони.

А якщо не обмежувати доступ людини до інтернету, можна розкривати і аналізувати його трафік постфактум, хоча це і дорого, і складно, продовжують два співробітники різних віртуальних операторів, і вимагає від оператора отримати спеціальний дозвільний сертифікат від спецслужб – саме це може бути можливо у військових цілях. Ще через MVNO можна контролювати геолокацію – відслідковувати її окремо або блокувати деякі сервіси на її основі, розповідають співрозмовники видання.

Нагадаємо, в березні в Росії прийнятий закон, що обмежує використання військовослужбовцями смартфонів та інтернету. Зокрема, закон забороняє військовим і призовникам мати при собі смартфони, коли вони ведуть воєнні дії, несуть бойове чергування, знаходяться на території військової частини та в деяких інших ситуаціях. За цим законом їм також не можна писати в інтернеті про особливості служби, про колишніх товаришів по службі і родичів.