Ілюстрація / REUTERS

Російська Федерація не подавала своїх кандидатур до місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (БДІПЛ/ОБСЄ) зі спостереження за достроковими виборами до Верховної Ради, які призначено на 21 липня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції сказав глава місії БДІПЛ в Україні посол Альберт Йонсон.

"Ні (не подавала)", - сказав Йонсон, відповідаючи на питання, чи подала Росія свої кандидатури на посади спостерігачів для моніторингу виборів в Україні.

Відео дня

Водночас, радник БДІПЛ з питань виборів Ульві Ахундлу уточнив, що представників Росії немає в основній команді БДІПЛ, яка вже працює у Києві. До її складу входить 19 експертів з 14 країн - учасниць ОБСЄ.

Також він сказав, що процес подачі кандидатур для довготермінових спостерігачів вже завершений і Росія теж не подавала своїх представників. Довготермінові спостерігачі очікуваною чисельністю до 100 осіб мають прибути в Україну 16 червня.

При цьому, процес відбору кандидатур на короткотермінових спостерігачів, які прибудуть в Україну за декілька днів до дня голосування, ще не розпочався. Водночас відомо, що кількість короткотермінових спостерігачів становитиме близько 750 осіб.

Ахундлу уточнив, що запит на формування команд довготермінових і короткотермінових спостерігачів було надіслано усім країнам - учасницям ОБСЄ.

Читайте такожВ Україні набув чинності закон, який забороняє громадянам РФ бути спостерігачами на виборах

"Зараз процес висунення представників завершений. Російська Федерація не подавала, не висувала будь-яких довготермінових спостерігачів і також немає російських громадян в основній команді місії зі спостереження за иборами", - сказав Ахундлу.

Також він сказав, що звернення до країн - учасниць ОБСЄ щодо подачі кандидатур на короткотермінових спостерігачів очікується приблизно через 10 днів.

Окрім того, Йонсон сказав, що команда довготермінових спостерігачів працюватиме в регіонах України. Цих спостерігачів поділять на команди по дві особи, вони спостерігатимуть за підготовкою і проведенням виборів.

Короткотермінові спостерігачі також будуть розміщені на виборчих дільницях по всій території України.

Після дня голосування спостерігачі ще певний час залишатимуться в Україні з метою спостереження за можливими оскарженнями виборів.

Після голосування місія представить попередній звіт щодо результатів спостереження, а через 8 тижнів після завершення виборчого процесу буде представлений остаточний звіт.

Спостереження за виборами відбуватиметься за усталеною методикою ОБСЄ, яка передбачає оцінювання виборчого процесу відповідно до зобов'язань країни в ОБСЄ.

Йонсон зауважив, що головна мета місії - спостерігати і звітувати. Голова місії наголосив, що місія не зацікавлена у тому, хто буде переможцем виборів, головна роль місії - проаналізувати, чи процес був прозорим і проведеним згідно із зобов'язаннями ОБСЄ.

Раніше УНІАН повідомляв, що місія БДІПЛ/ОБСЄ зі спостереження за достроковими парламентськими виборами в Україні має розпочати роботу 11 червня.