Неправильний денний сон здатен стомити вас / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Кожному із нас добре знайома ця спокуса – подрімати годинку-дві в середині дня, особливо після гарного обіду. Однак кожному так само добре знайоме те неприємне відчуття, коли післяобідній сон залишає тебе у ще гіршому стані, ніж до нього – дезорієнтованим, розбитим та зі зниженою мотивацією до будь-яких справ.

Однак наукові дослідження вперто показують, що денна дрімота може покращити ваше самопочуття, якщо робити це правильно. Журнал Newsweek поспілкувався з лікарями-сомнологами, щоб зрозуміти, як післяобідній сон може вплинути на ваше життя та як ви можете отримати від нього максимум користі.

Як на вас впливає короткий сон

Челсі Роршайб, доктор філософії, головний експерт зі сну та нейробіолог фірми Wesper, що займається тестуванням сну, розповіла виданню, що дослідження насправді дають доволі неоднозначні результати, тож багато насправді залежить від ситуації та фізіології конкретної людини.

Відео дня

"Люди, які загалом здорові та мають хорошу якість сну вночі, як правило, отримують користь від короткого сну протягом дня. У цих людей покращилося здоров’я мозку та серця, і вони можуть жити довше", – каже вона.

Короткий "потужний сон" (power nap) тривалістю близько 10-20 хвилин може покращити когнітивні функції, настрій і продуктивність, а також зарядити енергією. Медики кажуть, що короткий сон може бути кращим за кофеїн, коли вам потрібно зосередитися, але ви відчуваєте сильну втому.

Крім того, він допомагає зменшити стрес, покращити ваше імунне здоров’я, знизити кров’яний тиск після психічного стресу та допомогти вашому тілу відновитися після стресових ситуацій. Він також допомагає розкрити творчі здібносіт та регулює нічний сон.

Як на вас впливає довгий сон

За словами доктора Раджа Дасгупти, головного медичного консультанта Sleep Advisor, важливо, щоб післяобідня дрімота не перевищувала 30 хвилин, аби запобігти переходу до більш глибокої стадії сну. Він стверджує, що саме дрімота тривалістю понад 30 хвилин створює ризик виникнення інерції сну, коли ви прокидаєтеся від глибокого сну, відчуваючи себе більш втомленим і сонливим, ніж перед сном.

Доктор Роршайб пояснює, що постійна потреба у тривалому денному сні може бути симптомом погіршення здоров’я. Крім того сам по собі тривалий денний сон може провокувати проблеми зі здоров’ям, адже він погіршує якість сну вночі.

"Добре відомо, що поганий нічний сон має серйозні негативні наслідки для здоров’я та тривалості життя. Зокрема, ми бачимо підвищення рівня більшості типів серцево-судинних захворювань, діабету, раку, ожиріння, нейродегенеративних захворювань, гормональних проблем та імунної системи", – каже Роршайб.

За її словами, тривалий денний сон часто супроводжується різноманітними розладами сну, такими як апное (порушення дихання) уві сні. Своєю чергою апное підвищує ризик розвитку різних хронічних захворювань і ранньої смерті, не кажучи про те, що такий сон дійсно робить людину більш втомленою.

Такий поганий, але тривалий сон вдень порушує здатність засинати вночі, провокуючи нічне безсоння, після якого виникає потреба у тривалому сні вдень. І коло замикається.

Доктор Дасгупта зазначає, що постійна потреба у тривалому сні вдень також може бути ознакою того, що з вашим тілом щось не так.

"Якщо вам потрібен тривалий або багаторазовий сон, щоб виспатися протягом дня, можливо, у вас є розлад сну або стану здоров’я. Якщо ви отримуєте якісний відновлюючий сон вночі, вам, швидше за все, не потрібно дрімати, тож якщо ви виявите, що вам регулярно потрібно довго спати, це може бути ознакою того, що відбувається щось інше", – сказав він.

Що ж стосується маленький дітей, то для них денний сон якраз є нормою. У той час як дорослі здебільшого просто дрімають, коли відчувають втому або стрес, дітям насправді потрібен сон, щоб рости. Тобто маленьким дітям в принципі потрібно більше годин сну, ніж дорослим, і ця потреба зменшується з віком.

Інші важливі поради про здоровий спосіб життя

Як писав УНІАН, надмірне споживання кофеїну може негативно позначитися на стані здоров’я. Однако варто розуміти, скільки кави справді забагато, а скільки цілком безпечно для здорової людини.

Також ми розповідали, що навіть кілька днів життя в умовах сильно забрудненого повітря значно підвищують ризик виникнення інсульту. Це важливо знати навіть мешканцям сільської місцевості, які лише час від часу відвідують великі міста із забрудненим повітрям.

Вас також можуть зацікавити новини: