За що відповідає кортизол і як його номарлізувати / ua.depositphotos.com

Кортизол - це гормон, який виробляється наднирковими залозами, і впливає на весь організм, зокрема й на обмін речовин. Відхилення гормону від норми позначається на нашому здоров'ї та якості життя. Лікарка-терапевтка Марина Павленко в коментарі УНІАН розповіла, що впливає на рівень цього "примхливого" гормону і чи можна привести його в норму без ліків.

Що таке кортизол і від чого залежить його рівень

 "Найчастіше кортизол називають "гормоном стресу", - розповідає лікарка Марина Павленко. - Він дає змогу організму функціонувати в стресових умовах, впливає на обмін жирів, вуглеводів, білків, рівень артеріального тиску та роботу внутрішніх органів".

Як уже говорили, виробляється кортизол корою надниркових залоз - парних секреторних органів, розташованих у верхній частині нирок. Гормон дуже чутливий до будь-яких, навіть мінімальних змін в організмі - у відповідь на них його рівень підвищується або знижується. 

Відео дня

У разі порушення вироблення кортизолу в організмі (коли його більше або менше за норму) можна спостерігати доволі негативні ефекти, які відбиваються на всьому організмі. Низький або високий рівень кортизолу в організмі може стати причиною збою обміну речовин. Зокрема, цей гормон здатен впливати на вагу тіла, рівень артеріального тиску, рівень лібідо та жировий обмін. "Йде збій усієї системи метаболізму", - пояснює терапевт. 

Кортизол підвищений або знижений - у чому може бути причина

За словами Павленко, є кілька чинників, які можуть впливати на рівень кортизолу в організмі:

  • порушення функції ендокринних залоз (окрім надниркових залоз) - наприклад, сам кортизол виділяється наднирковими залозами, але на його вироблення впливає адренокортикотропний гормон, який продукується в головному мозку;
  • стрес - у стресовій ситуації організм намагається "вижити", тому виділяє стресові гормони, щоб адаптуватися до певних умов, утім, разовий стрес не дає жодних шкідливих наслідків, але у випадку з хронічним можуть починатися ускладнення; 
  • прийом ліків - приміром, якщо людина вживає якісь гормональні засоби, ті ж таки кортикостероїдні препарати, або ж довго приймає хіміопрепарати, імуномодулювальні, імуностимулювальні засоби. 

Експертка також зазначила, що часто збій у виробленні гормону може бути в разі, якщо людина у важкій формі перехворіла на якісь вірусні або бактеріальні інфекції. Впливати на це може й перенесений коронавірус.

Як нормалізувати кортизол 

Як знизити кортизол (або підвищити), якщо це необхідно? Лікарка пояснила, що це залежить від того, чи йде мова про порушення рівня кортизолу, чи про хвороби, які з цим пов'язані.

У певних випадках потрібне медикаментозне лікування. Втім, якщо спостерігаються невеликі коливання від норми, то можна спробувати знайти причину не в роботі самих надниркових залоз, а вторинну, на тлі інших процесів.

Марина Павленко радить звертати увагу на певні нюанси: наприклад, якщо людина нещодавно чимось перехворіла, на якусь інфекцію, або в неї було загострення хронічної патології. У цьому разі потрібно перездати аналіз на кортизол через 2-3 тижні, оскільки незначні коливання гормону можуть бути пов'язані з цими процесами. "Якщо ж ви здавали аналіз тоді, коли у вас проблем з іншими органами немає, - то за незначного коливання його теж можна нормалізувати", - каже лікар.

Щоб привести в норму "примхливий" гормон, експерт радить звернути увагу на кілька моментів:

  • Режим дня і ночі 

"Вироблення гормону дуже сильно змінюватиметься, якщо у вас ненормований робочий день, - зазначає лікар. - Йдеться про випадки, якщо ви, наприклад, мало спите або у вас збитий режим дня, тобто ви засинаєте щодня в інший час".

  • Харчування

Погано на функцію надниркових залоз впливає жирна та копчена їжа, а також продукти, що провокують стрес, - велика кількість кофеїну, алкоголь, особливо високого градусу та у великій кількості, а також продукти-психостимулятори - "ті, які провокують психологічні реакції збудження".

Це переважно кавові боби, шоколад, де багато какао, деякі чаї, певна кількість кофеїну є і в колі.

  • Заняття спортом

Позитивно впливають на рівень кортизолу і дають змогу нормалізувати його.

Тобто, по суті, все до банального просто: потрібно налагодити свій режим, раціонально харчуватися і давати організму фізичне навантаження. І, звісно, уникати хронічного стресу та постаратися за можливості звести до мінімуму негативний інформаційний вплив.

Раніше ми розповідали про те, чи корисна вівсянка на сніданок чи ні - що про це думає дієтолог.

Вас також можуть зацікавити новини: