У Кабміні працюють над тим, щоб щеплених CoviShield і CoronaVac пускали в ЄС / фото УНІАН

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко вважає, що протягом місяця Україні вдасться домовитися з Європейським Союзом про допуск наших громадян, вакцинованих препаратами CoviShield і CoronaVac. Питанням зараз займається його відомство, а також Міністерство закордонних справ і віцепрем'єр з євроінтеграції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Міністр додав, що наступного тижня він проведе в Брюсселі переговори щодо визнання вакцин. За його словами, непропуск громадян, які щеплені вакциною, визнаною ВООЗ, є порушенням міжнародного права.

Відео дня

«Що говорить міжнародне право, де підписалися понад 150 країн: якщо встановлюється норма, що при перетині кордону людина повинна бути вакцинована від певної інфекційної хвороби, обов'язково повинна бути вакцина, визнана ВООЗ. Тому міжнародне право гарантує, якщо ВООЗ визнала вакцину, то жодний регулятор всередині країни не може не пускати людину, якщо вона покаже повний курс щеплень», - зазначив Ляшко.

Він нагадав, що CoviShield як продукт AstraZeneca і CoronaVac визнані ВООЗ. Питання в тому, що європейський регулятор EMA досі їх не визнає у себе, уточнив Ляшко.

Читайте такожЕпідемія COVID-19 в Україні: у НАН дали прогноз до середини липня

"Наскільки я знаю, EMA зараз розглядає їхні документи і анонсує, що найближчим часом винесе по них рішення. Але дати не говорять. Це не означає, що питання не рухається з місця", - пояснив глава МОЗ.

Ляшко додав, що зараз Україна також домовляється про визнання сертифікатів вакцинації з усіма країнами Євросоюзу.

"Кожна країна ЄС може самостійно домовитися про взаємовизнання національних COVID-сертифікатів і необов'язково з конкретним переліком вакцин. Зараз наше МЗС працює над цим з усіма країнами. Думаю, що протягом місяця ЄС відкриє доступ для мандрівників, які вакциновані цими препаратами", - сказав міністр.

Вакцинація проти коронавірусу в Україні: що відомо