Спростовані наукові висновки про привабливість жінок на високих підборах / фото УНІАН

Міжнародний рецензований науковий журнал Archives of Sexual Behavior відкликав статтю професора Університету Південної Бретані (Франція) Ніколя Гегана «Високі підбори підвищують привабливість жінок».

Читайте такожСтрес у вагітних може вплинути на стать дитини - вчені

Як повідомляє «Русская служба BBC», стаття Гегана була опублікована майже п'ять років тому. В офіційній заяві про відкликання роботи зазначено, що інституційне розслідування виявило у статті методологічні вади та статистичні помилки. Наведені у статті дані визнані ненадійними.

Відео дня

У статті стверджувалося, що високі підбори допомагають підвищити привабливість жінок в очах чоловіків. Даний висновок ґрунтувався на результатах трьох експериментів, нібито проведених автором.

У першому з них жінка просила незнайомих чоловіків відповісти на кілька запитань анкети про гендерну рівність. У другому - зверталася зі схожим проханням не тільки до чоловіків, але й до жінок. У третьому - просто йшла вулицею і "випадково втрачала" рукавичку на очах у інших пішоходів обох статей.

Кожен експеримент був проведений тричі: перший раз жінка була взута в чорні туфлі на пласкій підошві, у другій – на п'ятисантиметрових підборах, у третій – на дев'ятисантиметрових.

Стверджувалося, що готовність чоловіків допомогти «підвищувалась за мірою збільшення висоти підборів», але вони не впливали на поведінку жінок.

Зазначається, що відкликання статті кілька років домагалися вчені Нік Браун і Джеймс Хізерс, відомі викривачі недобросовісних наукових публікацій. Браун і Хізерс математично довели неможливість наведених у статті статистичних даних.

Нагадаємо, минулого року західні наукові журнали опублікували статтю про космічних паразитів з «Ріка і Морті».