Чи потрібен масаж простати? / фото pixabay.com

Деякі клініки запевняють, що масаж простати потрібен у разі безпліддя, при еректильної дисфункції, простатиті, болю в попереку.

Та офіційні медичні рекомендації з лікування цих станів зовсім не містять згадок про масаж як терапевтичний засіб. Лише як про допоміжну діагностичну процедуру. Про це пише на своїй сторінці у Facebook колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун.

Вона пояснила, чи справді масаж простати необхідний, чи варто його робити при:

Відео дня

 - простатиті;

- безплідді;

- еректильній дисфункції;

- болі в попереку,

Що таке простата

Простата — це залоза зовнішньої секреції. Вона створює більшість компонентів еякуляту і справді потрібна для фертильності. Простата складається з двох дольок, що оточують уретру в місці її виходу із сечового міхура. 

Під час дослідження простати шляхом пальпації через пряму кишку можна не лише виявити опуклості чи збільшення, а сприяти відтоку, “дренажу” рідини з простати. Ця процедура може бути болючою. Масаж простати, якщо йдеться про діагностику, має робити лікар, спеціально навчений цьому.  

Читайте такожНазвано симптоми, які вказують на проблеми зі щитовидкою

Що може дати масаж простати 

Його використовують, передусім, в діагностичних цілях, для дослідження секрету простати. Масаж простати може бути у пригоді перед взяттям сечі для аналізу маркерів низки захворювань. Наприклад, застосування масажу простати при взятті сечі допоможе діагностувати, це інфекція уретри чи простати.

Певне полегшення від масажу справді може статися завдяки відтоку рідини. Хоча проблеми він сам по собі не усуне. 

"Масаж простати як лікувальна процедура не входить в жодні гайдлайни з урології. Досліджень його ефективності досить мало", - наголосила Супрун. 

Слід звернути увагу, що масаж простати має свої ризики: погіршення стану при гострому простатиті і бактеріємія (потрапляння бактерій в кров), кровотеча, запалення шкіри (целюліт, але не той, що ви подумали), поширення метастазів раку простати, якщо це рак, пошкодження прямої кишки, синці. Також робити масаж простати не можна, якщо є аденома (збільшення) чи рак простати та інфекційні хвороби сечо- і сім’явиносних шляхів. Загалом, лікарі не мають масаж (пальпацію) застосовувати інакше, крім як одноразово для діагностики.

Чи допоможе масаж простати при:

1. Лікуванні простатиту. Простатит — це запалення простати.

При гострому простатиті масаж взагалі протипоказаний.

2. Лікуванні безпліддя. Причин цього стану ціла низка, і в кожному разі є свої лікувальні підходи чи допоміжні репродуктивні технології. Зовсім безнадійних випадків майже немає.  Проте ані лікувальним, ані еротичним масажем простати тут не допомогти. 

3. Болю у попереку. У більшості випадків він зумовлений неправильною поставою чи тривалим утриманням нахиленого положення на роботі. У такому разі потрібні фізичні навантаження та зміцнення м’язів спини.  Інколи простатит чи камені в нирках, або навіть панкреатит зумовлюють біль у попереку, але, знову ж таки, лікувати треба причину, а не ходити на сумнівні процедури. 

4. Еректильній дисфункції. Найкращою профілактикою цього стану є регулярний секс, фізична активність, здоровий індекс маси тіла, відсутність вісцерального жиру та збалансований раціон. Якщо щось із цього переліку випадає, масаж простати ерекцію не поверне. Якщо еректильна дисфункція з’явилася внаслідок хвороби, наприклад, аденоми простати чи синдрому кінського хвоста (затискання пучка нервів, що виходить із термінального куприкового хребця), то масажувати нічого не треба.

"Простата справді є дуже чутливою ерогенною зоною, вартої уваги і ніжності за взаємною згодою. Оргазм внаслідок стимуляції простати може бути без еякуляції, чи із незначною, але дуже яскравим", - підсумувала колишня очільниця МОЗ.