Наслідки війни: психотерапевт пояснив, чому українці почали визвірятися один на одного / фото gettyimages.com

Хейту та булінгу в мережі та реальному житті стало більше під час повномасштабної війни – етап, коли українці об’єднувалися попри все, вже минув. Та це – тимчасова ситуація, пов’язана зі втомою, пояснює психотерапевт Олег Чабан.

Фахівець наголошує – українці дедалі більше виплескують свої негативні емоції один на одного у пошуках можливості розвантажитись.

"523 дні випробування страхом, люттю, ненавистю, тривогою, панікою, чим завгодно, вони повинні позначатися на нашому здоров’ї. Гойдалки наших емоцій і те, що люди починають розвантажуватися один на одному стає доволі закономірним. Це етап проживання нашого життя в стані дистресу війни. … Оці розрядки і те, що я бачу в Інтернеті – коли раптом знаходять мішень і виплескують своє власне незадоволення, страх, переживання, нерозуміння що далі, мені стає зрозуміло, що люди просто розвантажуються, і ми нічого не зробимо", – каже він.

Олег Чабан переконаний, що період загального об’єднання теж обов’язково настане і прийде на зміну періоди сварок і цькування один одного. 

"Те що на початках нас об’єднує – як не дивно, не радість, тому що згадайте перші дні, – страх, тривога, паніка, незрозуміло, що відбувається… В страху людина допомагає іншому, а потім настає втома. Воно періодично буває – то розслаблення, то підйом. Психіка людина адаптивна річ, але ця адаптація також має певний етап виснаження. Тоді нам потрібні нові ідеї, нові фабули, аби об’єднуватися", – пояснює він. 

Експерт радить і тим, хто зазнає булінгу, і тим, хто його спричиняє, не витримуючи в цих страшних умовах, налаштовуватися на те, що будь-яка війна завершується, і та, яку ми переживаємо зараз, завершиться теж.

"Потрібно прийняти філософію того, що це тимчасово. Будь-яка війна завершується, завершиться і ця. Прийняти, що це етап, короткий час, який зміниться іншим", – каже Чабан.

Чим загрожують соцмережі

Напередодні Європейський парламент опублікував доповідь, у якій проаналізував вплив соціальних мереж на психічне здоров’я.

Експерти дійшли висновку, що зловживання цифровими технологіями може призвести до зниження рівня сірої речовини в певних частинах мозку (як при алкогольній чи героїновій залежності), а також збільшує ризик стресу, вигорання та перевантаження інформацією.

Вас також можуть зацікавити новини: