У ВООЗ наголосили, що щеплення - єдиний безпечний спосіб збудувати колективний імунітет до COVID-19 / REUTERS

Не можна дозволяти коронавірусу просто поширюватися заради того, щоб у людей без допомоги вакцини з'явився імунітет до нього. Тому що, як застерегли в ВООЗ, це "дуже небезпечний" сценарій.

Читайте такожThe Guardian про повторне зараження COVID-19: Що це означає і чому не варто панікувати?Як пише Newsweek, ці застереження озвучила Марія Ван Керкхове, яка виконує роль технічного керівника ВООЗ з питань пандемії COVID-19. На питання журналістів про те, чи набуття колективного імунітету - це єдиний спосіб зупинити хворобу, вона відповіла, що цей термін зазвичай використовують в контексті вакцинації. Він означає ту частину населення, яка повинна отримати щеплення, щоб інфекція більше не могла поширюватися.

Однак, Ван Керкхове зауважила, що намагатися досягти колективного імунітету "природним шляхом", тобто дозволивши хворобі вільно поширюватися, "дуже небезпечно, тому що багато людей помре".

Відео дня

"При такому сценарію багато людей заразяться, багатьом буде потрібна госпіталізація і багато людей помруть", - пояснила вона.

Ван Керкхове додала, що ВООЗ робить ставку на розробку безпечної і ефективної вакцини, яка зможе захистити велику частину населення й зупинити поширення коронавірусу. У ВООЗ підрахували, що наразі у світі триває робота над майже 200 вакцин проти COVID-19. В організації сподіваються, що хоча б одна виявиться достатнього ефективною і безпечною ще до кінця цього року.

Головний вчений ВООЗ доктор Сумія Свамінатан Ядав нагадала, що жодне інфекціне захворювання в історії не було взяте під контроль за допомогою так званого "природного імунітету". За її словами, знадобиться багато часу, щоб досягти колективного імунітету таким способом. Вона теж наголосила, що найкращий спосіб зупинити коронавірус - це вакцинація.

Читайте такожNewsweek: Швеція без карантину так і не досягла колективного імунітетуЛишається невідомим, яка частина населення повинна отримати щеплення, щоб з'явився досить сильний колективний імунітет. Сумія Свамінатан Ядав додала, що загалом чим більш заразна хвороба, тим вищий відсоток людей, які повинні пройти вакцинацію. Для прикладу вона навела кір. Одна людина, заражена ним, передає хворобу в середньому 15-20 іншим людям. Тож для зупинки поширення кіру потрібно, щоб 95% населення мали імунітет проти нього.

У випадку коронавірусу, наразі відомо, що один хворий в середньому заражає до трьох інших людей. Таким чином, щоб зупинити COVID-19, імунітет повинен бути у 65-70% населення.

Вакцини проти коронавірусу: що про них відомо?