У ВООЗ прогнозують, що коронавірус продовжить мутувати \ фото REUTERS

У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) заявили, що навряд чи вдасться остаточно перемогти коронавірус. Там прогнозують, що він буде мутувати, як віруси грипу.

Читайте такожВООЗ закликає продовжити мораторій на бустерні дози вакцини від COVID-19 до кінця 2021 року

Про це повідомив виконавчий директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майк Раян. За його словами, вірус продовжує мутувати в країнах, де населення не вакциноване.

Відео дня

У ВООЗ додали, що в світі захворюваність вийшла на плато на рівні 4,5 млн офіційно зареєстрованих нових випадків інфікування на тиждень, передає ТСН з посиланням на CNBC.

"Люди говорили, що ми збираємося ліквідувати або викорінити вірус. Ні, це дуже малоймовірно. Я думаю, що цей вірус залишиться з нами і він буде розвиватися, як віруси пандемії грипу, розвиватиметься, щоб стати одним з інших вірусів, що вражають нас", – розповів Раян.

Коронавірус у світі

ВООЗ заявила, що світ перейшов на плато щодо захворюваності на коронавірус, водночас це плато перебуває на доволі високому рівні.

Також ВООЗ додала новий штам коронавірусу до списку потенційно небезпечних. Мутація, яку назвали "Мю", виникла у Колумбії, і за попередніми оцінками може виявитись стійкою до нинішніх вакцин. Загалом ВООЗ моніторить 5 мутацій COVID-19. Найбільш небезпечним вважається штам "Дельта", його виявили в Індії і нині він найпоширеніший у світі, його зафіксували у 170 країнах.

Виникнення коронавірусу

Про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня 2020 року оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення у зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила, що поширення нового коронавірусу досягло стадії пандемії, оскільки охоплені більшість країн і всі континенти.

У другій половині грудня 2020 року в США та країнах ЄС почалася вакцинація від COVID-19.