Українець погодився стати агентом російської спецслужби через проблеми з грошима та незадоволення діями влади / yaizakon

Приморський районний суд Одеси звільнив з-під варти підозрюваного у державній зраді офіцера запасу Збройних сил України, який співпрацював з Федеральною службою безпеки (ФСБ) Росії.

Як передає кореспондент УНІАН, це випливає з відповідної ухвали суду, прийнятої наприкінці серпня.

Читайте такожСБУ затримала агента ФСБ, який заклав вибухівку на об'єкті "Харківводоканалу"За даними слідства, фігурант – офіцер запасу ЗСУ, будучи незадоволеним діяльністю чинної влади України та своїм матеріальним становищем, співпрацював з ФСБ.

Відео дня

Зокрема, в 2014 році він періодично відвідував тимчасово непідконтрольну Україні територію Донецької області, а також РФ, де вийшов на зв'язок із співробітником ФСБ.

Під час конспіративних зустрічей українець погодився на співпрацю у формі агентурної роботи. До його обов'язків входили пошук і передача інформації, яка може загрожувати держбезпеці України, а також – залучення для зазначених цілей інших осіб.

Встановлено, що отриману інформацію зловмисник мав передавати резиденту російських спецслужб – громадянину України, який постійно проживає в Донецьку та перебував на посаді заступника начальника штабу внутрішніх військ МВС так званої «ДНР». Інформацію офіцер надсилав на електронні поштові скриньки.

Як зазначається, підозрюваний встановив і розвинув зв'язки серед колишніх і чинних військовослужбовців. Для виконання терористичних і розвідувальних завдань він підшукував співучасників для підривної діяльності – вербував свого знайомого – чинного співробітника СБУ, який має доступ до державної таємниці. З цією метою офіцер зустрівся з ним у листопаді 2018 року поблизу кафе «Піца Роял» у місті Маріуполі. Для конспіративного спілкування військовий у відставці запропонував скористатися додатком Telegram і електронною поштою.

Читайте такожМаскувався під націоналістів: на Хмельниччині викрили завербованого Росією антиукраїнського агітатораЗазначається, що першим (перевірочним) агентурними завданням став збір даних про діяльність службових осіб районних державних адміністрацій Одеської області. З метою конспірації співробітнику СБУ російські агенти вибрали псевдонім «Соня», запропонувавши за співпрацю 15 тисяч гривень щомісяця.

Надалі співробітник СБУ отримував завдання дістати для куратора російських спецслужб документ (схему), який містить функціональні обов'язки начальника УСБУ в Одеській області та його заступників тощо.

«Соня» отримав вищезазначений документ, що містить інформацію з обмеженим доступом і відповідним грифом секретності, і навесні 2019 року передав його офіцеру.

Надалі колишнього військовослужбовця затримали, в ході обшуку у нього вилучено вищезгаданий документ.

Постановою Приморського райсуду Одеси від 8 липня йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Його адвокат звернувся до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу на особисте зобов'язання. У числі аргументів захисту – вік фігуранта (56 років), наявність сім'ї і утриманців – чоловік зареєстрований в Маріуполі, у нього – дружина з інвалідністю I групи, двоє дітей і онуки. Крім того, підозрюваний має постійний заробіток, який складається з доходів від підприємницької діяльності і пенсії.

Прокурор підтримав клопотання захисту. В результаті суд змінив запобіжний захід – з утримання під вартою на особисте зобов'язання.

Як раніше повідомляв УНІАН, 5 вересня Апеляційний суд Києва звільнив з-під варти фігуранта у справі збитого MH17, колишнього «начальника ППО» Слов'янської бригади так званої «ДНР» Володимира Цемаха.