Дії палії завдають значної шкоди лісу / фото: ДСНС

Поліція Київської області оголосила про підозру ще одному палію, з вини якого сталася чергова пожежа у зоні Чорнобильської АЕС.

Про це повідомляє прес-служба МВС.

Читайте такожПожежі у зоні відчуження не завдали шкоди майданчику будівництва ЦСВЯП

Відео дня

Підозру повідомлено 37-річному жителю села Старі Соколи. Чоловік спалював сміття, ще тліючі рештки багаття вивіз за село й висипав на суху траву. Після цього сталося займання сухостою. Вогонь перекинувся на територію лісу, а далі - у зону відчуження, де сталася масштабна пожежа.

З вини чоловіка виник неконтрольований процес знищення та пошкодження вогнем рослинності, лісового масиву, мікроорганізмів у Дитятківському лісництві "Північна Пуща".

Зловмиснику загрожує штраф у розмірі від 17 000 гривень до 25 500 гривень або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк. 

Як повідомляв УНІАН, пожежа в Чорнобильській зоні розпочалася 4 квітня. 6 квітня правоохоронці затримали підозрюваного в підпалі. Ним виявився 27-річний житель села Рагівка, який для забави підпалив дикорослу траву в декількох місцях поблизу покинутої місцевої ферми. Затриманому вручено підозру в заподіянні пожежі за ч. 1 ст. 245 (знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) Кримінального кодексу України.

Читайте такожЗеленський підписав закон про збільшення у 18 разів штрафів за підпал сухої трави

13 квітня Ємельяненко повідомив, що пожежа в Чорнобильській зоні дісталася Прип'яті, їй залишається кілька кілометрів до Чорнобильської АЕС, а вогонь наближається до сховища радіоактивних відходів "Підлісний", де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони.

14 квітня т.в.о. голови Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов повідомив, що пожежу в Чорнобильській зоні вдалося загасити, а проведені заміри радіаційного фону показують, що він в цілому в нормі.

Того ж дня голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін доповів президенту Володимиру Зеленському, що ДСНС потрібно ще декілька днів, щоб повністю загасити тління, яке залишилося після пожежі в Чорнобильській зоні.

Сьогодні, 14 квітня, член громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження, директор Chornobyl Tour та Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко повідомив, що у Чорнобильській зоні знову почалася пожежа.