Голова Луганської ВЦА розповів, що відбувається в епіцентрі полум'я / фото УНІАН

Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай розповів про можливі причини пожеж у Луганській області, які тривають другий день.

Як заявив очільник області в ефірі телеканалу «Україна 24», він був в епіцентрі полум'я і бачив, як вогонь перекидався навіть через дорогу.

«Я б розглядав один з двох варіантів, слідчі дадуть кваліфіковану оцінку. У нас дійсно майже тиждень стояла спекотна погода, суха, зовсім не було дощу, було +35, +38 градусів. Вчора було +41 градус, і вітер був дуже сильний, 25 м/с. Я був в епіцентрі полум'я. Бачив, як вогонь перекидався навіть через дорогу, секунди - і він поширюється на велику кількість лісу, багато гектарів, і навіть широка дорога не зупиняє», - зазначив чиновник.

Відео дня

Читайте такожПоліція розглядає три версії виникнення пожежі на Луганщині

За його словами, вогонь розлітається на сотні метрів.

«У нас не було обстрілів, але на передовій ворог виїжджав і спеціально обстрілював трасерами, вони підпалили траву, і там була пожежа, але у нас це виключено. Це пов'язане з погодою, або був навмисний підпал. 59 будинків постраждали, 24 повністю зруйновані, 35 - різного ступеня пошкодження. Ми порахуємо, з резервного фонду отримаємо гроші», - наголосив Гайдай.

Як повідомляв УНІАН, 6 липня поблизу с. Осколонівка Новоайдарського району на території Боровського та Охтирського лісництв виникла лісова пожежа на площі близько 50 га, з них верхова 20 га. 7 липня пожежу було локалізовано. У зв’язку з поривчастим вітром (до 25 м/с) та високою температурою повітря (38 градусів) пожежа поширилася на с. Смолянинове Новоайдарського району.

Силами ДСНС евакуйовано з житлових будинків с. Смолянинове та дачного кооперативу «Вовче озеро» 30 осіб (з них 13 дітей) та 30 осіб відселено.

Станом на ранок 8 липня на території Новоайдарського району спостерігалися окремі осередки горіння лісових масивів поблизу с. Смолянинове, с. Капітанове та с. Воронове.

Президент Володимир Зеленський 8 липня зранку заявив про п’ять жертв лісових пожеж в Новоайдарському районі на Луганщині.