Найбільше страждають від фізичного, психологічного та сексуального насильства жінки / ua.depositphotos.com

Минулого року в результаті домашнього насильства скоєно 70 навмисних вбивств.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова під час форуму «Жінки проти насилля та війни».

«Виправдовування насилля, мовчання, невтручання в чужі сімейні розбірки часто коштують не лише зламаних доль, а й життя – тільки у 2019-2020 роках у ході домашнього насильства скоєно 80 та 70 навмисних вбивств відповідно», - сказала генпрокурор.

Відео дня

Венедіктова наголошує, що треба долати стереотипи, які є і серед правоохоронців – мовляв, «б’є, значить любить».

За її словами, найбільше потерпають від фізичного, психологічного та сексуального насильства жінки. Вона додала, що також часто потерпають від насилля діти, які не можуть себе захистити і вважають, що своєю поведінкою спричинили сварки з батьками, а побої пояснюють якимись сторонніми причинами.

Читайте такожУ Києві чоловік зарізав і розчленував матір (фото)

«Домашнього насильства не має бути в демократичній правовій державі, бо це злочин, за який має бути покарання», - наголосила генпрокур.

За її словами, торік правоохоронці зафіксували близько 3 тис. кримінальних правопорушень щодо фактів домашнього насильства, майже 70% обвинувальних актів за вчинення домашнього насильства вже знаходяться в судах, також торік засуджено 800 осіб.

Венедіктова сказала, що боротьба з домашнім насильством визначена пріоритетом у роботі органів прокуратури і вже є перші результати: зокрема, за чотири місяці вже зареєстровано більш як 1 тис. кримінальних правопорушень за фактами домашнього насильства; завершено слідство щодо вчинення більш як 65% правопорушень і обвинувальні акти вже розглядаються в судах.

Генпрокурор підкреслила, що це наближає Україну до ратифікації Стамбульської конвенції – Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. За її словами, жодних перешкод для цього на сьогодні немає.

Вас також можуть зацікавити новини: