Зрадника затримали правоохоронці / фото СБУ

На Одещині затримано російського агента, який "наводив" удари дронів-камікадзе на півдні області.

Про це повідомила прес-служба Одеської обласної прокуратури.

За даними слідства, чоловік з початку серпня, підтримуючи окупантів, співпрацював з представниками ФСБ РФ. Зокрема, він збирав і передавав дані про місця дислокації особового складу і військової техніки підрозділів ЗСУ та тероборони, розташування блокпостів, фортифікаційних споруд та засобів протиповітряної оборони на території міста Рені та Ізмаїльського району.

Відео дня

Також, виконуючи завдання своїх кураторів, інформатор передавав географічні координати адміністративних об’єктів та будівель правоохоронних органів України. Зокрема, будівель підрозділів Нацполіції і СБУ, міського центру комплектування та соціального захисту населення у Рені.

Зазначається, що агент детально розписував ворогу інформацію щодо складу, чисельності, озброєння підрозділів Збройних сил України та інших військових формувань, а також особистих даних військовослужбовців ЗСУ, Державної прикордонної служби України та правоохоронців.

"Фотознімки та власноручно складені ним план-схеми передавав за допомогою одного з месенджерів для подальшого корегування ракетних ударів ворогом", - повідомили в прес-службі.

Під час затримання у корегувальника вилучені мобільні телефони, ноутбук та 2 корпуси із запалами від гранат Ф-1. Наразі призначено вибухово-технічну експертизу щодо вилучених боєприпасів.

За даними Управління СБУ в Одеській області, фахівці якого розслідують справу, зазначений зловмисник "наводив" удари дронів-камікадзе на півдні Одещини.

Зловмисник, крім даних про ЗСУ та правоохоронних структур, встановлював точні координати об’єктів критичної інфраструктури, особливо у сфері тепло- та енергопостачання.

"У разі отримання розвідданих ворог планував їх використати для підготовки диверсій і здійснення повітряних ударів, у тому числі крилатими ракетами і дронами-камікадзе", - йдеться у повідомленні.

Отримані відомості він передавав окупантам через анонімний Телеграм-канал у вигляді "фотозвіту" та позначок на електронній карті з детальним описом спостережень.

За даними слідства, зрадника – жителя міста Рені – завербували спецслужби РФ після початку повномасштабного вторгнення. У поле зору агресорів він потрапив через свої прокремлівські погляди, які активно "афішував" серед оточуючих.

У результаті спецоперації зловмисника затримали при спробі передачі закритих відомостей до РФ.

Наразі слідчі СБУ повідомили ворожому поплічнику про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Атаки іранських дронів в Україні: що відомо

У середині серпня стало відомо, що Іран продав Росії тисячу своїх безпілотників.

13 вересня Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило, що українські військові вперше збили іранський ударний дрон Shahed 136 (Шахід-136). Безпілотник було збито поблизу Куп'янська Харківської області.

Останнім часом росіяни атакують Одеську та Миколаївську області дронами-камікадзе.

Сьогодні над Миколаївською областю сили протиповітряної оборони вранці знищили три іранські безпілотники-камікадзе.