facebook.com/VenediktovaIryna

Офіс Генерального прокурора, Департамент кіберполіції та Головне слідче управління Нацполіції України спільно з правоохоронцями Республіки Корея та США викрили хакерське угруповання, яке здійснювало розповсюдження вірусу-шифрувальника.

Про це у Facebook повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

У 2019 році воно атакувало вірусом-шифрувальником “Clop” чотири корейські компанії, заблокувавши 810 внутрішніх серверів та персональних комп’ютерів працівників.

Відео дня

У 2021 році угруповання зашифрувало персональні дані співробітників і фінансові звіти Медичної школи університету Стенфорда, Університету Меріленду та Університету Каліфорнії у США.

facebook.com/VenediktovaIryna

За дешифровку інформації хакери отримували «викуп» у криптовалюті, а в разі несплати, погрожували оприлюдненням конфіденційних даних потерпілих.

В результаті їхніх дій іноземним компаніям завдано збитків на загальну суму близько пів мільярда доларів США.

facebook.com/VenediktovaIryna

Правоохоронці припинили роботу інфраструктури розповсюдження вірусу та заблокувати канали легалізації криптовалюти, отриманої злочинним шляхом.

Проведено ряд обшуків в помешканнях та транспортних засобах шести членів групи в столичному регіоні. Вилучено комп’ютерну техніку, документацію, 8 автомобілів та близько 58 тис доларів США, 3000 Євро, понад 1,5 млн гривень готівки.