Церковне свято 20 липня / pixabay.com

20 липня православна церква згадує преподобного Фому Малеїна. Про те, ким був святий і про що помолитися йому, традиції цього дня, заборони на церковне свято і народні прикмети - розповідаємо в матеріалі.

20 липня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Преподобний Фома Малеїн жив у Візантії в Х столітті і був воєначальником. Відрізнявся хоробрістю і брав участь у багатьох боях того часу, за що здобув славу і загальну повагу. Але в якийсь момент Фома вирішив залишити кар'єру і постригся в ченці.

Згодом Фома відвідував багатьох старців-ченців - просив у них порад і керівництва в духовному житті, а через кілька років його благословили на усамітнене життя і Фома пішов на гору Малея (східна частина Афона). Від Бога святий отримав дар зцілення - до нього звідусіль приходили люди з проханнями вилікувати їх. Святий Фома допомагав у дуже складних випадках: повертав зір, ставив калік на ноги, зцілював душевнохворих. Молитва до преподобного і зараз має цілющу силу.

Відео дня

Святого Фому згадують 20 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати його будуть 7 липня.

Народні прикмети на 20 липня

Народні прикмети на 20 липня / pixabay.com

За прикметами дня дивилися, якою буде погода і урожай:

  • дощ в цей день - негода затягнеться надовго;
  • злива пішла - ще 7 тижнів буде мокро;
  • 20 липня сиро - в полях порожньо;
  • павуки плетуть сіті - буде спека і посуха.

У народному календарі 20 липня - свято Фоми Чорничника і Явдохи Сіногнійки, в цей день також шанують преподобну Євдокію. 

20 липня - що сьогодні не можна робити

Цього дня є кілька суворих заборон.

  • не можна сваритися, лаятися, обманювати;
  • сумувати і піддаватися зневірі - це один з найбільших гріхів;
  • давати гроші в борг - повернуться з великими труднощами;
  • дівчатам заборонено прати і займатися важкою роботою - це до важкого життя і злиднів.

Також в цей день не радять вінчатися, свататися, одружуватися, призначати побачення - вважається, що все розпочате буде нещасливим. 

Що можна робити 20 липня

У святого Фоми просять допомоги в лікуванні різних хвороб, навіть найважчих. За бажанням можна піти в храм, але можна помолитися і вдома.

20 липня потрібно добре попрацювати - можна багато встигнути зробити. Символом цього дня вважають дуб - вважається, що якщо посидіти під дубом або обійняти дерево 20 липня, то можна набратися сил на весь рік. Також в цю пору достигає чорниця - її починають заготовлювати на зиму.

Раніше ми публікували православний календар на липень 2023 зі святами за нинішнім і новим календарем.

Вас також можуть зацікавити новини: