Планета Земля вступає" на незвідану територію " / фото REUTERS

Роки з 2015-го по 2021-й можуть стати найспекотнішими в історії спостережень за кліматом.

Про це повідомила Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) в неділю, 31 жовтня, передає DW.

Глобальне потепління в результаті викидів парникових газів загрожує "далекосяжними наслідками для нинішнього і майбутніх поколінь", йдеться в попередній доповіді про стан клімату, опублікованому ВМО до відкриття 26-ї Конференції ООН зі зміни клімату (COP26).

Відео дня

Читайте такожЛідери G20 хочуть досягти нульових викидів парникових газів до середини століття, але генсек ООН розчарований

Планета вступає "на незвідану територію", попередили автори документа.

На підставі даних за перші 9 місяців року ВМО прогнозуэ, що 2021 рік, ймовірно, посяде п'яте, шосте або сьоме місце серед найтепліших років. Поточний рік був дещо холоднішим за попередні, що пояснюється впливом природного явища Ла-Нінья, яке призвело до зниження температури повітря на початку року. Однак, за даними організації, це не суперечить загальній тенденції глобального потепління.

Глобальна середня температура з січня по вересень 2021 року була на 1,09 градуса за Цельсієм вищою, ніж в середньому в 1850-1900 роках, йдеться в доповіді. Також зазначається прискорення підйому рівня моря, що супроводжується подальшим підвищенням температури води і окисленням океану.

Найспекотнішим роком, зареєстрованим до теперішнього часу, був 2016 рік, коли середня температура була вищою на 1,2 градуса.

Викиди парникових газів і вплив на погоду

Як повідомляв УНІАН, концентрація парникових газів в атмосфері в 2020 році досягла рекордних значень, підкреслюють експерти. Зокрема, для вуглекислого газу показники склали 413,2 частинок на мільйон, що на 149 відсотків вище доіндустріального рівня. "Зростання продовжилося в 2021 році", - наголошується в доповіді.

У 2015 році в рамках ООН було ухвалено Паризьку угоду з клімату, у якій проголошено мету скоротити викиди парникових газів, не допустити підвищення глобальної середньорічної температури на планеті до 2100 року більш ніж на 2 градуси за Цельсієм від доіндустріального рівня і вжити заходів для утримання потепління в межах 1,5 градуса.

Відтоді світ став свідком цілої низки стихійних лих, в тому числі руйнівних лісових пожеж в Австралії і Сибіру, небувалої спеки в Північній Америці і потужних злив, які викликали масштабні повені в Азії, Африці, США і Європі.

"Екстремальні явища стали новою нормою", - заявив генеральний секретар ВМО Петтері Таалас. Він звернув увагу на "зростаючі наукові докази того, що деякі з цих явищ "мають сліди спричиненої діяльністю людини зміни клімату".

Читайте такожЛише одна країна вжила необхідних заходів для запобігання глобальному потеплінню - звіт

Нагадаємо, сьогодні, 31 жовтня, в шотландському місті Глазго відкрилася Глобальна кліматична конференція COP26. Очікується, що в сесіях конференції візьмуть участь близько 120 світових лідерів.

Мета конференції - підтримувати рівень глобального потепління якомога ближче до показника в 1,5 градуси за Цельсієм, що встановлено Паризькою угодою 2015 року.

Вчені попереджають, що саміт - останній шанс запобігти катастрофічній зміні клімату.

Вас також можуть зацікавити новини