Ілюстрація / REUTERS

На зустрічі президента Росії Володимира Путіна і генерального секретаря ООН Антоніо Гутерреша не обговорювалося питання звільнення українських політв'язнів.

Про це журналістам сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, відповідаючи на відповідне запитання УНІАН.

Читайте такожПосли країн "Великої сімки" вимагають звільнення ув’язнених Кремлем українців

Відео дня

«Ні, це питання (звільнення утримуваних осіб) не обговорювалося. Обговорювалися гострі міжнародні проблеми, порушувалася ситуація з судом, виходом США (з Ради ООН з прав людини) та інші гострі питання», - сказав Пєсков.

Зустріч Гутерреша і Путіна пройшла в Москві напередодні ввечері.

Згідно зі стенограмою відкритої частини бесіди, Гутерреш зауважив, що «у нас два епохальних, «віхових» моменти, які можна висвітлити, - це заява голови Ради безпеки по Україні, а також дебати по Близькому Сходу, які мають пройти».

«Звичайно ж, ми розглядаємо Російську Федерацію як одну з ключових країн - засновників Організації Об'єднаних Націй, це постійний член Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй. Але зараз ми особливо наголошуємо ще й на тому, що Росія є незамінним елементом створення нового багатополярного, поліцентричного світу», - сказав він.

За його словами, зараз не найлегший час для ООН.

«У минулому закінчилася «холодна війна», і був короткий період однополярного світу, і зараз ми намагаємося активно знайти нову структуру багатополярного світу з відповідними багатосторонніми структурами управління. І звичайно, все це викликає мою серйозну стурбованість. Я вважаю, що в цьому процесі Російська Федерація має зіграти активну роль», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 15 червня, 38 країн закликали генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніо Гутерреша порушити на зустрічі з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним питання звільнення українських бранців.

Зокрема, Сполучені Штати, Франція, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії та ще 35 країн у четвер, 14 червня, звернулися до генсекретаря ООН з листом і попросили порушити на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним, яка відбудеться наступного тижня, питання у зв'язку зі справою українського режисера Олега Сенцова.

До цього заклику приєдналися також Австралія, Канада, Туреччина, Молдова, Грузія, Україна і низка країн - членів Європейського Союзу.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко направив листа Гутеррешу, а також список з десятків українських бранців у Росії, в якому є імена Олександра Кольченка, Станіслава Клиха і Миколи Карпюка.

У свою чергу Єльченко у мікроблозі Twitter підтвердив, що Гуттереша закликали допомогти звільнити українських політв'язнів у РФ.